ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ κ. ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) μετέβη χθες (15/3/12) ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του Ιονίου πελάγους και της χερσαίας ζώνης της Πελοποννήσου. Η συνάντηση έγινε στα κεντρικά γραφεία του Υ.Π.Ε.Κ.Α. στην Αθήνα παρουσία των Βουλευτών των Ιονίων Νήσων, του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου Σπύρου, των Αντιπεριφερειαρχών και των Δημάρχων της περιοχής.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τους διεθνείς διαγωνισμούς αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους. Με δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία που πήρε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης και τόνισε ότι μπήκαν οι βάσεις για την εξόρυξη των πετρελαίων του Ιονίου.
Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας κ. Τάσος Αποστολόπουλος δήλωσε ότι οριοθετήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών για τους διεθνείς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΥΠΕΚΑ, εξετάστηκε ενδελεχώς το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τέτοιου είδους επενδύσεις, ενώ μεγάλη σημασία δόθηκε στη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν.
«Θεωρώ ότι οι διαδικασίες εξόρυξης των πετρελαίων του Ιονίου βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο κάτι που φάνηκε και από τη σύσκεψη που έγινε στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο για τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή τόσο από την πλευρά των επενδυτών όσο και από την πλευρά των τοπικών παραγόντων. Πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα τεχνικά κυρίως προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα και είμαι σίγουρος ότι η εξόρυξη του πετρελαίου θα αποτελέσει αφετηρία ανάπτυξης χωρίς να επηρεαστεί το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, κάτι για το οποίο θα εργασθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.