ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Κάγκελα για να σωθεί το παραδοσιακό οτομοτρίς στο Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

Με κάγκελα στα παράθυρα και τις πόρτες προσπαθούν να σώσουν το παραδοσιακό οτομοτρίς που έχει καταστραφεί, στο υπαίθριο Μουσείο Τρένων του Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.
Το πιο ιστορικό τρένο στη γραμμή Καλαμάτα - Τρίπολη - Κόρινθος - Αθήνα, αυτό που έχει κάνει τα περισσότερα δρομολόγια και κράτησε το δίκτυο, βρίσκεται  σε τραγική κατάσταση στο πάρκο. Εσωτερικά έχει λεηλατηθεί, καθώς έχουν καταστραφεί τα περισσότερα σημεία του από τα καθίσματα έως τους χώρους του μηχανοδηγού, και εξωτερικά έχει τόσες "καλλιγραφίες" που μοιάζει με καρνάβαλο.
Για να σωθεί λοιπόν το οτομοτρίς, όσο αυτό είναι δυνατό, τοποθετήθηκαν σιδερένια κάγκελα σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες - οι οποίες κολλήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν.
Και αυτό γιατί στο εσωτερικό φαίνεται πως είχαν βρει καταφύγιο άστεγοι και ναρκομανείς.
Το θετικό είναι ότι το τρένο καθαρίστηκε εσωτερικά και είναι επισκέψιμο, αλλά η καταστροφή στα καθίσματα είναι φοβερή, σου ραγίζει την καρδιά.
Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας έχει διαφωνήσει με τα κάγκελα, υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνουν την εικόνα ενός σημαντικού μουσειακού είδους, κι έχει ζητήσει τη φύλαξη και την περίφραξη του χώρου του Μουσείου Τρένων στο πάρκο.
Να υπενθυμίσουμε ότι το υπαίθριο αυτό μουσείο της Καλαμάτας προβλήθηκε και από την εκπομπή της ΕΤ "Μετα-Μουσείο", παρά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...