ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Φιλιατρά Στις 3 Απριλίου η δημοπρασία για το δίκτυο ύδρευσης

Την Τρίτη 3 Απριλίου, στις 10.00 το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, θα διενεργηθεί η δημοπρασία του έργου «Ολοκλήρωση Δικτύου Ύδρευσης Φιλιατρών», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ε.Π. ΔΕΠΙΝ - Πελοποννήσου με κωδικό 365137.
Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, στη συνεδρίασή της την 9η

Μαρτίου, εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης του έργου και χθες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η συγκεκριμένη απόφαση. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε την αριθ. 17/2011 μελέτη, η οποία περιλαμβάνει και το σχέδιο της διακήρυξης.
Διευθύνουσα/Επιβλέπουσα Υπηρεσία για την κατασκευή του έργου είναι η Τ.Υ. Δήμου Τριφυλίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός Μελέτης/Υπηρεσίας ανέρχεται σε 745.000 ευρώ και αναλύεται σε: Δαπάνη Εργασιών 438.333,00 ευρώ, Γενικά έξοδα και Όφελος εργολάβου (Γ.Ε. + Ο.Ε.) 78.899,94 ευρώ, Απρόβλεπτα (ποσοστού 15% επί της δαπάνης εργασιών και του κονδυλίου Γ.Ε. + Ο.Ε.) 77.584,94 ευρώ, Αναθεώρηση 10.873,18 ευρώ, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 139.308,94 ευρώ. Τόπος εκτέλεσης είναι η Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών. Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου: Η μελέτη αφορά στην ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης Φιλιατρών και περιλαμβάνει εκσκαφές, επιχώσεις, σωλήνες ΡΕ διαφόρων διαμέτρων, δικλείδες και αποκατάσταση του οδοστρώματος με ασφαλτικά.
Επισημαίνεται ότι, για λόγους διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης αυτών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, αλλά και συμμόρφωσης προς τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας και νομολογίας (υπόθεση C-496/99 P / Επιτροπή κατά CAS Succhi di Frutta SpA), το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων δεν πρέπει να μεταβάλλεται ουσιωδώς κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης ορίζεται σε έξι (6) ημερολογιακούς μήνες και αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Μιλώντας σχετικά στο «Θ» ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και τη δημοπράτηση του έργου, σημειώνοντας: «Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της επέκτασης - ολοκλήρωσης του δικτύου ύδρευσης Φιλιατρών, με αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων. Είναι ένα έργο που, μετά από προσπάθειες του Δήμου και της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, και ελπίζουμε ότι θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης των Φιλιατρών.
Θέλω, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω, και αυτή τη φορά, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, γιατί επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την έγκριση του έργου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ».

Του Ηλία Γιαννόπουλου   


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: