ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Δυτική Μάνη: Εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης

Λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης των Μανιατών το 1821, που έγινε χθες στην Καρδαμύλη.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι με την άφιξη στο Ηρώο της πλατείας της Καρδαμύλης, της σημαίας των Μανιατών, των ιππέων και καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης. Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας και ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων.

Στεφάνια στο Ηρώο κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, ο επισμηναγός κ. Σιαράβας ως εκπρόσωπος των
Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Μιχ. Ξυδέας εκπροσωπώντας την Εθνική Αντίσταση και ο μαθητής Σ. Γυφτέας.
Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στα πυργόσπιτα Μούρτζινων – Τρουπάκηδων  
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των πυργόσπιτων των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων, όπου το 1821 είχαν συναντηθεί οι καπεταναίοι.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρέσβης επί τιμή Ηλίας Κατσαρέας. Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως με την κρίση που διέρχεται η χώρα είναι επιτακτική η ανάδειξη της εθνικής παλιγγενεσίας, «που μας εμπνέει, μας δίνει κουράγιο και μας παραδειγματίζει». Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να γίνει βίωμα το παράδειγμα των προγόνων και ανέφερε το όνομα του Ηλία Σαλαφατίνου από το Οίτυλο, παράδειγμα γενναιότητας, ο οποίος απαρνήθηκε τον τίτλο του αρχιστρατήγου που του απονεμήθηκε και της πολεμικής αποζημίωσης που του δόθηκε. Παρατήρησε, όμως, ότι «σύγχρονος πατριωτισμός είναι να πληρώνουμε τους φόρους και να είμαστε ευσυνείδητοι».
Ο ομιλητής σημείωσε πως η συμβολή των Μανιατών στον αγώνα χρονολογείται από την Άλωση της Πόλης και μετά. Είπε πως η Μάνη ήταν εργαστήρι συνεχούς άσκησης της εξέγερσης, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Μανιατών σε κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση, καθώς και ότι οι Μανιάτες ήταν οι μοναδικοί πολεμιστές που φοβούνταν οι Τούρκοι.
Αναφέρθηκε ακόμη στα περιστατικά που προηγήθηκαν της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα, ενώ εξήγησε πως επιλέχθηκε η ημέρα της 25ης Μαρτίου για την έναρξή του με το σκεπτικό της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όσον αφορά στο πού ξεκίνησε η επανάσταση, επικαλούμενος σχετικές πηγές, σημείωσε: «Χωρίς τη Μάνη δε θα κηρυσσόταν η Επανάσταση του ’21 όχι στη Μεσσηνία, αλλά ούτε και στην Πελοπόννησο».
Μίλησε για την κατάληψη της Καλαμάτας, αλλά και για όλες τις μάχες που συμμετείχαν Μανιάτες οπλαρχηγοί, φθάνοντας έως και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Κλείνοντας την ομιλία του, παρατήρησε πως οσάκις παραγνωρίστηκαν οι διεθνείς συσχετισμοί, οι επιπτώσεις ήταν ολέθριες για την Ελλάδα, ενώ είναι επίκαιρα σήμερα τα συνθήματα του κούφιου και ανέξοδου πατριωτισμού. Υπερθεμάτισε δε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, «ως πυξίδα να μας καθοδηγεί για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο».                           
Ακολούθησε το προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον αγώνα του 1821, αλλά και η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους από τους ηθοποιούς του θεατρικού σχήματος του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας «Ωκύτοπο», υπό τη σκηνοθεσία του Β. Φλώρου, των μελών του Συλλόγου Νεδουσαίων, των οπλαρχηγών, ενώ η Ευτυχία Δημητρακοπούλου, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης ψάλλοντας στροφές από τον εθνικό ύμνο.   
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην πλατεία της εκκλησίας, στην Καρδαμύλη, και την παράθεση μικρής δεξίωσης στο Δημαρχείο.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου   
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...