ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκινά η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων

Αθήνα
Τέλος σε φαινόμενα «μαϊμού αναπήρων» ευελπιστεί να βάλει το υπουργείο Υγείας μέσω της απογραφής των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και της δημιουργίας ενιαίου μητρώου που αρχίζουν σήμερα, Τετάρτη.

Στο υπουργείο η λίστα των καταγγελιών για τη χορήγηση επιδομάτων προνοιακής μορφής σε μη δικαιούχους είναι πολύ μεγάλη, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, και πρόσθεσε ότι μεγάλη είναι και η λίστα των υποθέσεων που έχουν φύγει για την Εισαγγελία.

Η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων αποκλείει όσους μέχρι σήμερα λάμβαναν παράνομα επίδομα είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι «οι πολλαπλώς εγγεγραμμένοι δεν θα προσέλθουν».

«Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, μπορούμε να στοχεύσουμε ελέγχους. Εάν δηλαδή ξέρουμε πως μια ασθένεια υπάρχει και εμφανίζεται στο 0,5% του πληθυσμού και σε μια περιοχή έχουμε το 5% του πληθυσμού, είναι απολύτως βέβαιο πως εκεί προηγήθηκε μια διαδικασία φαλκίδευσης των διαδικασιών του νόμου»», είπε ο υπουργός.

Η απογραφή πραγματοποιείται μόνο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, όσων το επώνυμο ξεκινά:
  • από Α έως Ι, θα απογραφούν από 01-02-2012 μέχρι 15-02-2012
  • από Κ έως Ο, θα απογραφούν από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012
  • από Π έως Ω, θα απογραφούν από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012
Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ, τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα, είπε ο υφυπουργός.

«Με τη διαδικασία που ακολουθούμε, είναι βέβαιο ότι τα χρήματα τα οποία ξοδεύει σήμερα η Πολιτεία για τα προνοιακά επιδόματα, θα μειωθούν, και αυτό όχι γιατί θα μειώσουμε το επίδομα προς το συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη, αλλά γιατί με τη λειτουργία της βάσης του Μητρώου, θα βγάλουμε απ' έξω αυτούς που δεν θα δικαιούνται», επισήμανε ο κ. Μπόλαρης.

Ποιοι θα απογραφούν

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν
ένα είτε περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που
ακολουθεί:
  1. Βαριάς Αναπηρίας
  2. Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης
  3. Εγκεφαλικής Παράλυσης
  4. Κώφωσης
  5. Κίνησης
  6. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων
  7. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ασφαλισμένων Δημοσίου
  8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης
  9. Τυφλότητας
  10. Νόσου του Χάνσεν
  11. Απροστάτευτων Ανηλίκων
  12. Ομογενών
  13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ
  14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...