ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Συνεχίζεται το κύμα ψύχους σε όλη τη χώρα-Πού υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις

Αθήνα
Ισχυρές χιονοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται σήμερα, Τετάρτη, καθώς επιμένει το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα. Προβλήματα στις μετακινήσεις των οχημάτων. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων, λόγω της εξασθένισης των ανέμων στα πελάγη. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Συνθήκες ολικού παγετού στη Β.Ελλάδα.


Προβλήματα στις μετακινήσεις

Με αλυσίδες
διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι άνοιξε ο περιφερειακός δρόμος της Πεντέλης από το 414 Στρατιωτικό
Νοσοκομείο προς τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου.

Αλυσίδες χρειάζονται, επίσης, τα οχήματα στον δρόμο Σφενδάλης - Αγίου Μερκουρίου - Κατσιμιδίου από Σφενδάλη (Μαλακάσα) προς Κατσιμίδι.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της Πέμπτης στο παρακάτω εθνικό οδικό δίκτυο:


  • Στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων
  • Στην Π.Α.Θ.Ε. (Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης - Ευζώνων)
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου – Πατρών
  • Στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως
  • Στην Εγνατία Οδό από Ηγουμενίτσα μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Γαληψού έως τα όρια με Ν. Καβάλας
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης
  • Στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων από θέση Μουργκάνη έως θέση Παναγιά
  • Στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Γρεβενών

Κλειστά σχολεία

Ειδικότερα, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στην Πεντέλη, τα Μελίσσια, το Καπανδρίτι, το Γραμματικό, τον Βαρνάβα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τον Αυλώνα, τα Ανω Λιόσια, το Ζεφύρι, τη Φυλή, τους Θρακομακεδόνες και τα Βίλια.

Δεν άνοιξαν ούτε στις 10:00, όπως ήταν προγραμματισμένο, τα σχολεία στους δήμους Διονύσου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης.

Κλειστά επίσης τα σχολεία στους δήμους Ερέτριας και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας Ευβοίας.

Συνθήκες ολικού παγετού, χιόνια στα ορεινά και πολικές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Φλώρινα ο υδράργυρος έπεσε το πρωί στους -16 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιόνια έπεσαν στην Καστοριά με τη θερμοκρασία να είναι στους -10 βαθμούς. Αραιή συννεφιά και -6 βαθμούς είχε το πρωί η Θεσσαλονίκη, ενώ, την ίδια ώρα, παρόμοιος ήταν ο καιρός στις Σέρρες με το θερμόμετρο να δείχνει -8 βαθμούς.

Στο μεθοριακό σταθμό Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο υδράργυρος έπεσε στους -17 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες χαμηλές υπό το μηδέν θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Ορεστιάδα (-11), στο Διδυμότειχο (-10) και στην Αλεξανδρούπολη (-7).

Τα μαθήματα στα σχολεία στους περισσότερους δήμους του Έβρου ξεκίνησαν στις 10 το πρωί, ενώ στο δήμο Σουφλίου, δεν λειτούργησε καμία σχολική μονάδα. Στην Κομοτηνή η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγινε κανονικά, ενώ στην Ξάνθη λειτούργησαν μετά τις 10 το πρωί.

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, παραμένουν κλειστές για τα οχήματα οι διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου - Ιασίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) και Καστοριάς - Αμυνταίου. Το ίδιο ισχύει για τα οχήματα που κινούνται στα ορεινά των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Μέτσοβο, Περιβόλι και το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας).  

Στην Κεντρική Μακεδονία, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικό κέντρα Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας της Πέλλας, Ελατοχωρίου της Πιερίας, 3-5 Πηγαδίων και Σελίου της Ημαθίας.

Αλυσίδες απαιτούνται, επίσης, για την κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Καστανερής - Λιβαδίων (από το 3ο έως 18ο χλμ.), Κατερίνης - Ελασσόνας (από το 22ο έως το 41ο χλμ.) και στην παλιά εθνική οδό Βέροιας - Κοζάνης (από το 81ο έως το 98ο χλμ, μέσω Καστανιάς).

Εξάλλου, αλυσίδες απαιτούνται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Σε ύφεση βρίσκεται από τις 10:00 η χιονόπτωση που ξεκίνησε με ιδιαίτερη ένταση λίγο πριν τις 08:00. Σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς άξονες, από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα, παρά την έντονη χιονόπτωση, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα και οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν από τα μηχανήματα που βρίσκονταν στο δρόμο.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, κύριο χαρακτηριστικό, οι ισχυρές χιονοπτώσεις αρχικά και έντονες βροχοπτώσεις αργότερα και ενίσχυση των ανέμων στο Ιόνιο.

Σε όλη τη δυτική Ελλάδα με εξαίρεση ίσως τις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα Ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οι νότιοι άνεμοι στα Δυτικά θα ενισχυθούν στα 8-9 μποφόρ και πιθανώς στο Ιόνιο στα 10 μποφόρ.

Ταυτόχρονα το βράδυ στο Ιόνιο και τα Νότια θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Στην Αττική, προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις που το απόγευμα θα περιοριστούν στα βόρεια. Τη νύχτα, ωστόσο, θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01 έως 05 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια και ανατολικά του νόμου από -04 έως 01 βαθμό Κελσίου.
Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις οι οποίες το βράδυ θα ενταθούν αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα 6 μποφόρ, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από -06 έως 01 βαθμό Κελσίου.

Newsroom ΔΟΛ

ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.