ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Microsoft: Πράσινο φως για κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα


in.gr . 4 Απριλίου 2022, 17:49

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2022, γνωμοδότησε θετικά προς τη

Δ.Ε.Σ.Ε. για την υπαγωγή του Επενδυτικού Σχεδίου «Investment in Data Centres in Greece» της Microsoft.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), σε δύο διαφορετικές περιοχές εγκατάστασης, εντός της Περιφέρειας Αττικής (Σπάτα και Κορωπί), με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα (Microsoft 365, Microsoft Azure, Dynamics 365, Power Platform).

Τα Κέντρα Δεδομένων χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, επεξεργασία και το διαμοιρασμό μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε χρήστες/πελάτες, ενώ το Υπολογιστικό Νέφος (Cloud computing) αφορά στη διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π.χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη και τα οποία εξυπηρετούν τους χρήστες με την αυτοματοποίηση διαδικασιών, παρέχοντας ποικίλες ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης.

Ο φορέας της επένδυσης είναι θυγατρική της Microsoft Ireland Operations Limited, με απώτερο τελικό μέτοχο τη Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT), την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού /τεχνολογίας παγκοσμίως. Η Microsoft Corp. έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα από το 1992, ενώ λειτουργεί παγκοσμίως περί τα 200 Data Centers, σε 34 χώρες, συνδεόμενα μεταξύ τους με περισσότερα από 165.000 μίλια υποθαλάσσιων, χερσαίων και εντός μητροπολιτικών περιοχών οπτικών ινών. Το Microsoft Cloud ήδη εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα (1) δις πελάτες και είκοσι (20) εκ. εταιρείες ανά τον κόσμο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης όχι μόνο πληροί το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θέτει το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, αλλά θα ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής, σημείωσε ότι «είναι βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική οικονομία η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης καθώς διευρύνει τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, πιστοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ο κλάδος προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με παγκόσμια εμβέλεια, και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας. Όπως άλλωστε είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανακοίνωσε το σχέδιο της Εταιρείας το 2020, η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data centre σε οποιαδήποτε χώρα, από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως είναι η Microsoft, αυτομάτως αναβαθμίζει την χώρα ως επενδυτικό προορισμό».

Πηγή: OT.gr

ΑΠΟ https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: