ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις αποθεμάτων - "Στο μικροσκόπιο" σιτηρά, ηλιέλαιο

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Δευτέρα (04/04) ενεργοποιείται η πλατφόρμα

δήλωσης αποθεμάτων των αγαθών που περιλαμβάνονται στην υπό στοιχεία 1368/04-04-2022 (ΦΕΚ Β’ 1549) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων από τους υπόχρεους γίνεται μέσω της διεύθυνσης https://supplies.businessportal.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων».

Τα στοιχεία αποθεμάτων μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους έως και την Τετάρτη 06/04/2022, και στη συνέχεια τουλάχιστον μία φορά ανά πέντε εργάσιμες ημέρες σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με βάση τη ρύθμιση η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων αφορά στα εξής είδη:

  1. Πρώτες ύλες λιπασμάτων και ειδικότερα: νιτρικό κάλιο, τετραβορικό του δινατρίου, πεντένυδρο (βόρακας), φωσφορική ουρία, μείγμα ιχνοστοιχείων, λιπάσματα τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες στην παραγωγή λιπασμάτων.
  2. Λιπάσματα σε υγρή και στερεά μορφή και ειδικότερα: αζωτούχα λιπάσματα, φωσφορικά λιπάσματα, καλιούχα λιπάσματα, σύνθετα λιπάσματα, δύο ή περισσότερων στοιχείων, οργανικά - οργανοανόργανα λιπάσματα (νέου τύπου).
  3. Ζωοτροφές και ειδικότερα: πρώτες ύλες ζωοτροφών, αραβόσιτος και προϊόντα αυτού, σιτάρι και προϊόντα αυτού, κριθάρι και προϊόντα αυτού, βρώμη και προϊόντα αυτής, σόγια και προϊόντα αυτής, ηλιόσπορος και προϊόντα αυτού, ζάχαρη ως πρώτη ύλη παρασκευής μελισσοτροφών, σύνθετες ζωοτροφές που περιέχουν φυτική πρώτη ύλη και συγκεκριμένα αραβόσιτο, ή/και σιτάρι, ή/και κριθάρι, ή/και βρώμη, ή/και σόγια, ή/και ηλιόσπορο ή/ και προϊόντα αυτών σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού μίγματος και παρασκευασμένες μελισσοτροφές που περιέχουν ως πρώτη ύλη ζάχαρη σε ποσοστό άνω του 50%.
  4. Δημητριακά που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ειδικότερα: Σιτάρι και σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, βρώμη, φαγόπυρο το εδώδιμο (μαύρο σιτάρι),
  5. Άλευρα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ειδικότερα άλευρα σιταριού ή σμιγαδιού, άλευρα άλλων δημητριακών και ιδίως καλαμποκάλευρα,
  6. Φυτικά έλαια και ειδικότερα: ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, φοινικέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο.

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων, είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των ειδών εφόσον:

  • για κάθε είδος των περιπτώσεων α’ και β’, δηλαδή για πρώτες ύλες λιπασμάτων και λιπάσματα, η δήλωση αφορά το απόθεμα υπερβαίνει τα 5.000 κιλά, αν το απόθεμα διατηρείται σε στερεά κατάσταση ή τα 1.000 λίτρα, αν το απόθεμα διατηρείται σε υγρή κατάσταση,
  • για κάθε είδος των περιπτώσεων γ’ και δ’, δηλαδή δημητριακά και ζωοτροφές, το απόθεμα υπερβαίνει τα 10.000 κιλά,
  • για κάθε είδος της περίπτωσης ε’, δηλαδή άλευρα το απόθεμα υπερβαίνει τα 200 κιλά,
  • για κάθε είδος σπορέλαιου το απόθεμα να υπερβαίνει τα 100 λίτρα.

Οι φούρνοι είναι υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων για κάθε είδος της περίπτωσης ε’, δηλαδή αλεύρων, εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα 500 κιλά και δεν μεταπωλούν το απόθεμα αυτό. Ενώ τα super market υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.

Ουσιαστικά με βάση τη ρύθμιση, το ηλιέλαιο είναι το μοναδικό προϊόν, από τη λίστα που ανακοινώθηκε, για το οποίο πρέπει να δηλώνουν τα αποθέματα τους τα σούπερ μάρκετ.

Βαριά πρόστιμα

Οι υπόχρεοι μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων των προϊόντων υποχρεούνται να επικαιροποιούν τη δήλωση των αποθεμάτων τους μία φορά τουλάχιστον κάθε 5 εργάσιμες ημέρες. Ενδεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων από την τελευταία εμπρόθεσμη δήλωση θα πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως με νόμιμα φορολογικά παραστατικά.

Η μη συμμόρφωση των υπόχρεων στις διατάξεις της ΚΥΑ επισύρει τις εξής ποινές:

  • την κατάσχεση των μη δηλωθέντων αποθεμάτων
  • την επιβολή διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας έως 10.000 ευρώ,
  • 1.000 έως 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας από 10.001 έως 500.000 ευρώ,
  • 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ.

Σε όποιον παρεμποδίζει ή παρακωλύει τον έλεγχο με οποιονδήποτε τρόπο ή αποκρύπτει, παραποιεί ή δεν προσκομίζει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή γενικά παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων των αρμόδιων οργάνων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, με την επιφύλαξη της επιβολής ποινικών κυρώσεων από τα αρμόδια δικαστήρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΠΟ https://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: