ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στα Φιλιατρά!


29 Μαρτίου 2022

8Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Φιλιατρά: 14-17 Απριλίου στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει 8-17 Απριλίου στην έδρα του, την Καλαμάτα, και σε άλλες 11 πόλεις του δικτύου, μεταξύ των οποίων και τα

Φιλιατρά! Το ραντεβού δίνεται στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου (Ζαχαριανών), από τις 14 έως τις 17 Απριλίου, με ένα εκλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, αφιερώματα αλλά και «Ντοκιμαντέρ για όλους» με καθολικά προσβάσιμες προβολές!

4 ημέρες, 11 ταινίες

Το πρόγραμμα προβολών της Ακράτας περιλαμβάνει 11 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, 2 ελληνικά και 9 ξένα (από Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία). Από αυτά, τα περισσότερα προέρχονται από την κυρίως ζώνη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου, ένα (Σκαρφαλώνοντας στο Ιράν) από το αφιέρωμα στην Ισότητα και δύο Gaelle»& «Τα παιδιά του Δάσους») από το Αφιέρωμα στην Αυστριακή σκηνοθέτιδα Natalie Halla, επίσημης προσκεκλημένης στη φετινή διοργάνωση. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις ταινίες που θα προβληθούν έχουν λάβει διακρίσεις στα Φεστιβάλ του κόσμου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ Πελοποννήσου προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

Πρόγραμμα Προβολών στο Μουσείο


ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
19:30 «Ακριβή συντήρηση – Έργα και Ημέρες του Ντάνι Κάραβαν» 

(High Maintenance-The Life and Work of Dani Karavan) των Barak Heymann &Lukasz Konopa (Ισραήλ, 2020)
21:00
«Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις» του Χρήστου Μπάρμπα (Ελλάδα,2021)

Βραβείο Κοινού Fischer στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19:00 «Σκαρφαλώνοντας στο Ιράν» (Climbing Iran) της Francesca Borghetti

(Ιταλία, Γαλλία 2020)-Αφιέρωμα στην Ισότητα

20:00 «Gaelle» της Natalie Halla (Αυστρία 2011)-Αφιέρωμα στη Natalie Halla

21:00 «Οδόφραγμα» (Barricade) του David Klammer (Γερμανία, 2021)

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 «Ένα καινούργιο Μπρόντγουεϊ» (Some New Broadway) του Denis Bojic (Βοσνία – Ερζεγοβίνη, 2021)

19.30 «Εγωιστές» (Egoiste) των Stéphane Santini & Géraldine André (Ελβετία,2020)

20:30 «80.00 Σνίτσελ» (80,000 Schnitzel) της Hannah Schweier (Γερμανία, 2020)

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

12:00 «Τα παιδιά του Δάσους» (Children of the forest) της Natalie Halla(Αυστρία,2015)Αφιέρωμα στη Natalie Halla

18:00 «Μια Όμορφη Μέρα» των Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη

(Ελλάδα,2020)

20:00 «Ο πλανήτης των Κλόουν» (Clown’s planet) του Héctor Carré (Ισπανία, 2021)

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στα Φιλιατρά, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/docfestival/peldocfest/peldocfest-22/aboutevent/15

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. Επίσης, 25 ταινίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες και online, δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας μας www.peloponnisosdocfestival.com καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ (8-17 Απριλίου) για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και της InterAction Art. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι η Κλεώνη Φλέσσα.

Για περισσότερα νέα γύρω από το Φεστιβάλ και τις παράλληλες εκδηλώσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ και στο Instagram, instagram.com/peldocfest .Μείνετε συντονισμένοι, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται!

ΑΠΟ https://www.gargalianoionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: