ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Γιάννης Κούρος: O σπουδαιότερος δρομέας σε ολόκληρο τον κόσμο, που έσπασε τα κοντέρ και μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

 

 

19/2/2022

Γιάννης Κούρος: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Ο πρωταθλητής Γιάννης Κούρος, είναι ο σημαντικότερος δρομέας μεγάλων αποστάσεων των τελευταίων δεκαετιών. Πρόκειται, για έναν εκ των σπουδαιότερων δρομέων σε

ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος έχει καταρρίψει 160 παγκόσμια ρεκόρ, ενώ έχει μπει πολλές φορές στο βιβλίο γκίνες.

Ο Γιάννης Κούρος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας το 1956. Είχε τέσσερα αδέρφια και ο πατέρας του ήταν ξυλουργός και η οικογένεια του δεν τα έφερνε εύκολα βόλτα. Για να ξεφύγει λίγο από την δύσκολη κατάσταση, συνήθιζε να φεύγει από το σπίτι και να τρέχει. Τότε έφτανε στο γήπεδο και έτσι πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τον στίβο.

Από τα 16 όμως αφοσιώθηκε στον αθλητισμό και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς δρομείς του κόσμου. Ένας υπερ-μαραθωνοσδρόμος, ένας «σύγχρονος Φειδιππίδης», ένας «τρέχοντας θεός» όπως τον έχουν χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων.

Το 1977 έτρεξε για πρώτη φορά σε μαραθώνιο, τερματίζοντας την κλασική διαδρομή σε 2 ώρες 43 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Τα επόμενα πέντε χρόνια βελτίωνε συνεχώς τον χρόνο του και το 1982 έκανε την ίδια διαδρομή σε 2 ώρες και 25 λεπτά. Ταυτόχρονα έκανε διάφορες δουλειές να κερδίσει τα προς το ζην.

Το 1983 ολοκλήρωσε 25 μαραθωνίους και ολοκλήρωσε το πρώτο Σπάρταθλο, έναν αγώνα από την Αθήνα μέχρι την Σπάρτη, όπου τερμάτισε πρώτος, έχοντας μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Αρκετοί ήταν εκείνοι που τον αμφισβήτησαν τότε, αφού δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως είχε τερματίσει 5 ώρες νωρίτερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών. Όμως την επόμενη χρονιά ο Κούρος τους απάντησε, αφού τερμάτισε σε 20 ώρες και 25 λεπτά. Κέρδισε το Σπάρταθλο 4 φορές και έχει τους τέσσερις καλύτερους χρόνους που έχουν ποτέ καταγραφεί.


Γιάννης Κούρος: Τα ρεκόρ που κατέρριψε και μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες

Στις 16 Μαρτίου του 1985, διένυσε 200 χιλιόμετρα στο Μοντομπάν της Γαλλίας σε 15 ώρες 11 λεπτά και 10 δευτερόλεπτά, καταφέρνοντας να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Μέχρι το 2000, κατέρριψε πολλά ρεκόρ που κι αυτά με την σειρά τους μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες.

Το 1990 μετακόμισε στην Αυστραλία και τρία χρόνια αργότερα πήρε την αυστραλιανή υπηκοότητα.

Εκεί μάλιστα έκανε μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής. Έχει εκδώσει ήδη τέσσερα μουσικά άλμπουμ (δύο ορχηστρικά και δύο φωνητικά), στα οποία έχει γράψει ο ίδιος την μουσική και τους στίχους. Είναι κάτοχος Master Λογοτεχνίας, και έχει εκδώσει την πρώτη του συλλογή ποιημάτων με τον τίτλο «Συμπλέγματα», καθώς και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Το εξαήμερο του αιώνα», στο οποίο, εκτός των άλλων, περιγράφει και τον αγώνα 6 ημερών που έτρεξε στην Νέα Υόρκη το 1984, κατά την διάρκεια του οποίου έσπασε 16 παγκόσμια ρεκόρ.

Δέκα χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα. Μια από τις πιο δυνατές στιγμές του ήταν το 2005, όταν έκανε την διαδρομή «Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα», δηλαδή τη διαδρομή του αρχαίου Αθηναίου Φειδιππίδη, μια διαδρομή 490 χλμ. σε 63 ώρες! Μέχρι σήμερα έχει καταρρίψει συνολικά 160 παγκόσμια ρεκόρ. Ο Γιάννης Κούρος είναι ο σημαντικότερος δρομέας μεγάλων αποστάσεων των τελευταίων δεκαετιών, ένας Έλληνας που δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί και να έχει σιδερένια θέληση.


ΑΠΟ  https://filoitexnisfilosofias.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: