ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Παρουσίαση του κολάρου και του λουριού


26 Φεβρουαρίου 2020
 

Κολάρο και λουρί

Αν και θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να μπορείτε να βγάλετε βόλτα το κουτάβι σας με λουρί (πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να το κρατάτε στα χέρια για να αποφύγετε

ενδεχόμενες μολύνσεις), μπορείτε να τον εξοικειώσετε με το κολάρο, όταν έχουν περάσει μερικές μέρες και έχει συνηθίσει το καινούργιο του σπίτι.

Τι τύπο κολάρου;

Το πρώτο κολάρο του κουταβιού σας θα πρέπει να είναι ένα με πόρπη και σίγουρα όχι κάποια αλυσίδα ή κολάρο που σφίγγει το λαιμό του. Όταν το τοποθετήσετε, θα πρέπει να χωράνε άνετα δυο δάχτυλα μεταξύ του κολάρου και του λαιμού του κουταβιού.

Πότε να το βάλετε

Επιλέξτε μια στιγμή που πρόκειται να συμβεί κάτι ευχάριστο στο κουτάβι σας, όπως η χορήγηση τροφής, το παιχνίδι ή μια βόλτα. Θα πρέπει να περιμένετε την αντίδραση του και την προσπάθεια του να το βγάλει, αρχικά γρατζουνώντας το. Αγνοήστε το και όταν σταματήσει επαινέστε το γενναιόδωρα. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αποσπάστε την προσοχή του με κάτι ευχάριστο, αφαιρέστε το κολάρο και βάλτε το ξανά αργότερα.

Συνηθίζοντας το κολάρο

Το κουτάβι σας θα πρέπει να συνηθίσει το κολάρο μέσα σε μερικές ημέρες. Όταν αρχίζει να το αγνοεί, μπορείτε να το αφήσετε σε μόνιμη βάση. Αλλά σε αυτή τη φάση θα πρέπει να θυμάστε δυο πράγματα: πρώτον, το κουτάβι σας θα μεγαλώνει σχεδόν σίγουρα με ταχύτατο ρυθμό, οπότε ελέγχετε τοπ κολάρο του κάθε λίγες ημέρες, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι πολύ σφιχτό και περιοριστικό. Και δεύτερον, το κουτάβι σας μπορεί εύκολα να χαθεί κατά τις πρώτες του εβδομάδες και γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσαρμόστε την ταυτότητα του. Εκτός αυτού το νομικό πλαίσιο επιβάλλει την τοποθέτηση ετικέτας με τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών σε όλους τους σκύλους, όταν οι τελευταίοι βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Αργότερα, όταν το κουτάβι σας συνηθίσει να το κατευθύνουν, αρχίστε να το εξοικειώστε το με τον περιορισμό μέσω του κολάρου. Κρατήστε το σώμα του με το ένα χέρι, ώστε να μην μπορεί να φύγει μακριά σας και στρίψτε τα δάχτυλα σας μέσα στο κολάρο. Προσπαθήστε να αγνοήσετε τα στριφογυρίσματα του και όταν μένει ήσυχος, επαινέστε το. Με αυτό τον ευγενικό περιορισμό, θα μάθει να δέχεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει όταν τον κρατάνε από το κολάρο του.

Η ώρα για το λουρί

Από τη στιγμή που το κουτάβι σας έχει συνηθίσει τον φυσικό περιορισμό του κολάρου, μπορείτε να προσθέσετε το λουρί. Μπορείτε να αφήσετε το σκύλο σας να σέρνει το λουρί μερικές φορές σαν παιχνίδι προκειμένου να συνηθίσει την αίσθηση του λουριού. Μπορείτε να κρατάτε το λουρί, όταν όμως το κάνετε θα πρέπει να το κρατάτε σταθερό. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει το κουτάβι σας ότι όταν φορά το λουρί δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει αφού είναι προσδεμένο σε εσάς. Όταν το κουτάβι σας αποδεχτεί τον περιορισμό, επαινέστε το πριν το αφήσετε πάλι ελεύθερο.

Η ταυτότητα του κουταβιού σας

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το κουτάβι σας επιβάλλεται δια νόμου να φέρει μια ετικέτα στο κολάρο του με στοιχεία επικοινωνίας ευκρινώς γραμμένα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή του κουταβιού σας, αν αυτό χαθεί.

ΑΠΟ  https://www.hillspet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: