ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Πώς να προστατέψετε το όχημά σας από τους κλέφτες;


16 Feb 2022

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τον πιο γραφικό της παρέας σας να αναφέρει πως έχουμε γίνει Φαρ Ουέστ, με τόσα εγκλήματα που γίνονται και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Και δυστυχώς έχει δίκιο, με μία ακόμη μάστιγα της εποχής μας να είναι οι κλοπές αυτοκινήτων, που μετά λύπης μας αναφέρουμε πως αυξάνονται συνεχώς, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας. Μια αιτία για αυτή την αύξηση των διαρρήξεων, είναι κι η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας που προσφέρει νέες μεθόδους κλοπής.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε περισσότερο το αυτοκίνητό σας;

Αρχικά αυτό που έχουμε να σας προτείνουμε, είναι να δυσκολέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο το έργο του επίδοξου κλέφτη. Αυτό σημαίνει πως καλό θα είναι να έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα να κλειδώνετε το αυτοκίνητό σας και να μην ξεχνιέστε. Ειδικά οι κάτοχοι αυτοκινήτων με keyless σύστημα εισόδου κι ενεργοποίησης του αυτοκινήτου, καλό θα είναι να μην τα αφήνουν κοντά στην είσοδο του σπιτιού. Αυτό γιατί υπάρχουν εξελιγμένα μηχανήματα που αντιγράφουν τον κωδικό που εκπέμπει το κλειδί και με το πάτημα ενός κουμπιού αποκτούν πρόσβαση στο αυτοκίνητό σας.

Πέρα από το κλείδωμα δεν θα πρέπει να ξεχνάτε και τα παράθυρα ανοιχτά, ακόμα και στην περίπτωση ολιγόλεπτης στάθμευσης. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιλέγετε ένα ασφαλές σημείο στάθμευσης ειδικά αν δεν έχετε δικό σας γκαράζ, ιδανικά κλειστό. Αν λοιπόν παρκάρετε στο δρόμο θα πρέπει να επιλέγετε ένα καλά φωτισμένο σημείο, ενώ δεν είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιήσετε επίσης και μια κλειδαριά τιμονιού, το γνωστό μας «μπαστούνι» για περαιτέρω ασφάλεια. Και σαφώς δεν αφήνετε τίποτα πολύτιμο σε κοινή θέα εντός της καμπίνας, αφού κυκλοφορούν πολλά… αδιάκριτα βλέμματα.

Επιλέξτε ένα καλό σύστημα συναγερμού με GPS ιδανικά!

Ίσως το πιο γνωστό αντικλεπτικό σύστημα και αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ο συναγερμός. Το σύστημα του συναγερμού ενεργοποιείται όταν γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες στο αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος σπάσει τα τζάμια, αν προσπαθήσει να ανοίξει την πόρτα χωρίς κλειδί ή ακόμη κι αν βρεθεί πολύ κοντά ή ακουμπήσει το όχημα. Οι συναγερμοί σίγουρα αποτρέπουν μια πιθανή κλοπή, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια, αφού οι σύγχρονοι κλέφτες καταφέρνουν να τους εξουδετερώνουν.

Βέβαια αν υπάρχει ένα ίδιο όχημα χωρίς συναγερμό κι ένα με αντικλεπτικό σύστημα προφανώς θα επιλέξουν το πρώτο! Επίσης μια καλή κίνηση είναι να τοποθετήσετε, πέρα από το συναγερμό και μια συσκευή παρακολούθησης για να μπορέσετε να εντοπίσετε το αυτοκίνητό σας σε περίπτωση κλοπής. Αυτό φυσικά δεν θα εμποδίσει την κλοπή, αλλά τουλάχιστον θα σας δώσει περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσετε το αυτοκίνητο σας. Επίσης, αρκετά σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν εργοστασιακό σύστημα εντοπισμού, που συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο και έτσι ο κάτοχος του αυτοκινήτου γνωρίζει που βρίσκεται το όχημά του.

Προστασία όμως προσφέρει στον κάτοχο του αυτοκινήτου και η προσθήκη πακέτου ολικής και μερικής κλοπής, καθώς η πρόσθετη επιβάρυνση στο ασφάλιστρο είναι μηδαμινή. Έτσι εάν γίνει η… στραβή, θα υπάρξει τουλάχιστον αποζημίωση.

ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: