ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Τα μουσεία του κόσμου αναδιοργανώνουν τους θησαυρούς τους


Μάρω Βασιλειάδου

Υπό αυτό το πρίσμα, το μουσείο Prado της Μαδρίτης ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι σχεδιάζει να αναδιατάξει τη μόνιμη συλλογή του. Ο διευθυντής του Μιγκέλ Φαλομίρ δήλωσε μάλιστα ότι θεωρεί «αναχρονιστικά και ξεπερασμένα» τα ιστοριογραφικά μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί από το μουσείο για να περιγράψουν την πορεία της τέχνης μέχρι σήμερα. Προκειμένου, λοιπόν, να αποκτήσουν οι επισκέπτες –και κυρίως οι μαθητές που εκπαιδεύονται με τις επισκέψεις τους στο μουσείο– μια περισσότερο πλουραλιστική θεώρηση του καλλιτεχνικού κόσμου, το Prado αναδιοργανώνει άμεσα τη συλλογή του 19ου αιώνα, και όπως σχολιάζει ο διευθυντής του, «οι αλλαγές πρέπει να είναι εμφανείς για το κοινό που θα μας επισκεφθεί το καλοκαίρι».

Το συγκεκριμένο μουσείο ανακοίνωσε επιπλέον ότι σύντομα θα προσφέρει επιχορήγηση για να προωθήσει την έρευνα γύρω από τα θέματα καλλιτεχνικής διερεύνησης φύλου, ενώ τον προσεχή Οκτώβριο θα εγκαινιάσει την έκθεση «Return Voyage», που αναδεικνύει τη σημασία και την επιρροή της αποικιακής τέχνης που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τα μουσεία των ΗΠΑ. Ετσι, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης δεσμεύθηκε ότι, τους επόμενους 12 μήνες, θα εξασφαλίσει μέσω δωρεών το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να αυξήσει τον αριθμό έργων από έγχρωμους καλλιτέχνες στις συλλογές του 20ού και του 21ου αιώνα. Το δε Μουσείο της Βαλτιμόρης εκποίησε 7 «blue chips» έργα τέχνης για να αγοράσει έργα γυναικών και έγχρωμων καλλιτεχνών.

ΑΠΟ https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: