ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

ΕΛ.ΑΣ.: Βιομετρικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου – εξόδου


Newsroom
Εργο που ξεπερνάει σε προϋπολογισμό τα 35 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει αναβάθμιση των ελέγχων στις πύλες εισόδου – εξόδου της χώρας, με χρήση ακόμα και τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, υλοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για το λεγόμενο Σύστημα Εισόδου – Εξόδου, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την αυστηροποίηση των ελέγχων σε υπηκόους τρίτων χωρών κατά την είσοδό τους στη Ζώνη Σένγκεν. 

Η εγκατάσταση και λειτουργία του αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη από το 2017, στο πλαίσιο τροποποίησης του κώδικα συνόρων Σένγκεν. Ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου την περίοδο υπογραφής της συμφωνίας, Αντρές Ανβελτ, είχε υποστηρίξει ότι το σύστημα θα συμβάλει στη μείωση των καθυστερήσεων κατά τους συνοριακούς ελέγχους και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επιτρέποντας την πρόσβαση των διωκτικών αρχών στο ταξιδιωτικό ιστορικό.  

Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Μιλώντας χθες στην «Κ», στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε ότι οι προσφορές των συμμετεχόντων ανοίχθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου και πλέον βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης από τις αρμόδιες επιτροπές. Η ίδια πηγή ενημέρωσης διευκρίνισε ότι το έργο αποτελείται από δύο σκέλη: Το πρώτο, με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, αφορά την προμήθεια του λογισμικού που απαιτείται για τη λειτουργία του νέου συστήματος. Το δεύτερο, με προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ, αφορά την αγορά εξοπλισμού και τα έργα υποδομής στις πύλες εισόδου – εξόδου. Η υπογραφή των συμβάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, με την Ε.Ε. να χρηματοδοτεί το έργο σε ποσοστό 75%. 

Το κέντρο δεδομένων, εκεί δηλαδή όπου θα αποθηκεύονται οι πληροφορίες για τις κινήσεις υπηκόων τρίτων χωρών εντός της Ζώνης Σένγκεν, θα βρίσκεται στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστοίχως, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και στους μεθοριακούς σταθμούς όλης της χώρας θα τεθούν σε λειτουργία συστήματα ελέγχου των βιομετρικών δεδομένων των υπηκόων τρίτων χωρών, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι φωτογραφίες προσώπου τους. 

«Τα δακτυλικά αποτυπώματα ή οι εικόνες του προσώπου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως βιομετρικό αναγνωριστικό στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των υπηκόων τρίτων χωρών» αναφέρεται στον κανονισμό της Ε.Ε. (2017/2226) που αφορά τη λειτουργία του Συστήματος Εισόδου – Εξόδου. Στον ίδιο κανονισμό, που έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., διευκρινίζεται ακόμα ότι οι διωκτικές αρχές των κρατών-μελών και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Europol θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του συστήματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Για τον ίδιο λόγο, το έργο προβλέπει και διασύνδεση των επιμέρους βάσεων δεδομένων, έτσι ώστε όταν ένας υπήκοος τρίτης χώρας μπαίνει στην Ε.Ε., τα στοιχεία του να ελέγχονται αυτομάτως στη βάση δεδομένων Σένγκεν, στις βάσεις υπόπτων της Interpol κ.ο.κ.

Το έργο φέρει τις υπογραφές των κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λευτέρη Οικονόμου, ενώ την πορεία υλοποίησής του παρακολουθεί και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Στόχος των επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις επιταγές της Ε.Ε. και να είναι έτοιμη να λειτουργήσει το σύστημα το 2023.

ΑΠΟ https://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: