ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Διαγράφονται χρέη στα Ταμεία – Ποιο γλιτώνουν χρήματα

17 Μαϊου 2018 




Σε κούρεμα οφειλών σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που είχαν ως το 2016 να έχουν χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία, προχωρά η κυβέρνηση. Η ρύθμιση προβλέπει τα
χρέη που διαγράφονται και επί της ουσίας αφορά όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση και βρέθηκαν χρεωμένη στον ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Η διαγραφή των χρεών σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή θα είναι εφικτή εφόσον υπάρχει εύλογη αμφιβολία για το εάν θα έπρεπε οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι αγρότες να είναι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία.

Ουσιαστικά γλιτώνουν χρήματα όσοι είχαν κανονικά ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα Ταμείο και ταυτόχρονα έχουν χρεωθεί από άλλον ασφαλιστικό φορέα καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες διοικητικές ή ακόμη και δικαστικές αποφάσεις.
Υπολογίζονται σε χιλιάδες οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αγρότες και άλλοι επαγγελματίες που είχαν ασφάλιση, πλήρωναν κανονικά τις εισφορές του ενώ παράλληλα είχαν αμοιβή από άλλη εργασία, συνήθως με μπλοκάκι για την οποία δεν πλήρωναν εισφορές και βρέθηκαν να χρωστούν στον ΕΦΚΑ δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαλλάσσονται ή θα διαγράφονται τα χρέη όσων είτε έχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, είτε υπάρχουν για περιπτώσεις όπως η δική τους αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων λόγω διαφορετικής ερμηνείας του νόμου. Παράλληλα εάν υπάρχουν διοικητικές αποφάσεις που είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους ή ακολουθούνταν πρακτική μη ασφάλισης για μεγάλο χρονικό διάστημα η οποία παγίωνε μια κατάσταση και πάλι ευνοείται ο ασφαλισμένος. Κυρίως ευνοούνται όσοι είχαν μισθωτή ή άλλη πλήρη ασφάλιση κατά την ίδια περίοδο για την οποία τους βεβαιώθηκαν χρέη.

Όσοι λοιπόν βρέθηκαν χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ, ενώ ήταν κανονικά ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο, αλλά είχαν ταυτόχρονα και δεύτερη εργασία για την οποία δεν κατέβαλαν εισφορές θα πρέπει τώρα να κάνουν αίτηση στον ΕΦΓΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ ή τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς έτσι ώστε να υπάρξει διαγραφή της οφειλής.


topontiki , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: