ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Σκέψεις για λύση με παραχώρηση στο Μορέα για άλλα 10 χρόνια για Καλαμάτα - Ριζόμυλος και Καλό Νερό - Τσακώνα

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 




Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Μορέα για άλλα 10 χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας μέσα από την επέκταση,
βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών.

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη για τη “συγκρότηση οµάδας εργασίας για την υποβοήθηση της ΕΥ∆Ε/ΚΣΕΣΠ στα πλαίσια της διερεύνησης της δυνατότητας επέκτασης των υφιστάµενων συµβάσεων παραχώρησης αυτοκινητοδρόµων”, ανοίγει προοπτικές για την υλοποίηση των δρόμων Καλαμάτα - Ριζόμυλος (της βελτίωσης, ανακατασκευής του υφιστάμενου) και Καλό Νερό - Τσακώνα.

Η ομάδα θα εξετάσει και θα εισηγηθεί τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης (του Μορέα λήγει το 2038) σε τμήματα που αποτελούν ωφελιμότητα για το ελληνικό Δημόσιο. Και ως τέτοια τμήματα μπορούν να αξιολογηθούν το Καλαμάτα - Ριζόμυλος και το Καλό Νερό - Τσακώνα. Εκτιμάται ότι το έργο της ομάδας εργασίας θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ προβλέπεται να υποβληθεί φάκελος για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, τέτοιοι φάκελοι επέκτασης συμβάσεων παραχώρησης έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. στη Γαλλία και την Ιταλία. 

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να παίξει η εξεύρεση των χρημάτων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί το κρίσιμο χαρτί. Επαφές έχουν ήδη γίνει με στελέχη της τράπεζας από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, χωρίς να έχει υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα για την ώρα. Το καλό κλίμα με την ΕΤΕπ έχει οικοδομηθεί με τις τροποποιήσεις των συμβάσεων παραχώρησης, μεταξύ αυτών και του Μορέα, που το ελληνικό Δημόσιο επιδοτεί τους παραχωρησιούχους για την αποπληρωμή των δανείων τους και η τράπεζα δεν χάνει τα χρήματά της.

Στο σκεπτικό της απόφασης του υπουργού αναφέρεται ότι “οι παραχωρησιούχοι σε συναντήσεις µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών διατύπωσαν την άποψη ότι είναι δυνατή, υπό προϋποθέσεις, η επέκταση των υφιστάµενων συµβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόµων για την υλοποίηση νέων έργων”.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.