ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΣΕΒ: Πρώτη η Αθήνα σε διεθνή κατάταξη για την συγκράτηση ταλαντούχων ατόμων

 

 

 

Η Ζυρίχη είναι η πρωταθλήτρια πόλη της γενικής κατάταξης, χωρίς όμως να πρωτεύει σε καμιά από τις 5 ενότητες παραμέτρων

Όσον αφορά στη διάθεση ταλαντούχων ατόμων να την επιλέξουν ως πόλη εγκατάστασης, η Αθήνα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ 90 πόλεων στο κόσμο, στην ετήσια έρευνα The Global Talent Competitiveness Index 2018, που εκδίδεται σε συνεργασία του INSEAD, THE ADECCO GROUP και TATA COMMUNICATIONS, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έρευνα που αξιολογεί 90 μεγάλες πόλεις στον κόσμο ως προς την ανταγωνιστικότητα ταλέντου, δηλ. τις συγκριτικές δυνατότητες που προσφέρει μια πόλη για τη διαβίωση ανθρώπων με υψηλές ειδικότητες (ταλέντα).
Όπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, που σχολιάζει την έρευνα, για την κατάταξη χρησιμοποιείται μια πλειάδα 17 παραμέτρων σε 5 ενότητες (διαμόρφωση [enable], προσέλκυση [attract], ανάπτυξη [grow], συγκράτηση [retain], και διεθνικότητα [be global]).

Στην γενική κατάταξη, η Αθήνα εμφανίζεται στη 28η θέση (και στη 15η θέση ανάμεσα σε ευρωπαϊκές πόλεις), ενώ έχει και την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλες τις πόλεις του κόσμου στην ενότητα «συγκράτηση». Οι παράμετροι που ενσωματώνονται στην ενότητα αυτή είναι η προσωπική ασφάλεια, η πυκνότητα γιατρών, οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης και το μηνιαίο ενοίκιο.

«Προφανώς, η Αθήνα είναι μια πόλη με χαμηλό κόστος διαβίωσης, υπερπληθώρα ιατρικού προσωπικού και, με σχετικά ικανοποιητικό δείκτη προσωπικής ασφάλειας», επισημαίνει ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Ενδεικτικά, η Νέα Υόρκη έχει συνολικό δείκτη 50,7 στην ενότητα «συγκράτηση», έναντι 87,4 της Αθήνας, καθώς η προσωπική ασφάλεια αξιολογείται με 81, αλλά η πυκνότητα γιατρών με 34,2, οι μηνιαίες δαπάνες με 64,1 και το μηνιαίο ενοίκιο με 23,5. Το υψηλό κόστος διαβίωσης, δηλαδή, παίζει καθοριστικό ρόλο στη βαθμολογία της Νέας Υόρκης, όπως η υψηλή πυκνότητα γιατρών και το χαμηλό κόστος διαβίωσης ασκούν καθοριστική επίδραση στη βαθμολογία της Αθήνας».

Η Ζυρίχη είναι η πρωταθλήτρια πόλη της γενικής κατάταξης, χωρίς όμως να πρωτεύει σε καμιά από τις 5 ενότητες παραμέτρων.
Η εικόνα για τα επιμέρους κριτήρια έχει ως εξής:
  • Η Αθήνα έχει υψηλή βαθμολογία όσον αφορά στα νοικοκυριά με ίντερνετ, την ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος, τον αριθμό φοιτητών στα πανεπιστήμια, την προσωπική ασφάλεια, την πυκνότητα γιατρών, τις μηνιαίες δαπάνες και το μηνιαίο ενοίκιο.
  • Η βαθμολογία είναι χαμηλή στη δαπάνη για Έρευνα και Ανάπτυξη, την παρουσία μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την παρουσία σημαντικών πανεπιστημίων και τη χρήση κοινωνικών δικτύων, την παρουσία διεθνών οργανισμών, και, τέλος, τη συνδεσιμότητα με αεροδρόμιο (σε σχέση με πληθυσμό και διεθνείς διασυνδέσεις). «Για να γίνει, συνεπώς, η Αθήνα ένας κόμβος Έρευνας και Τεχνολογίας όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι με υψηλές δεξιότητες, απαιτείται μια καταλληλότερη υποδομή, κοινωνική και οικονομική, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ταλαντούχων ατόμων», καταλήγει ο ΣΕΒ, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό ότι η τάση αυτή καταγράφεται παρά την πλήρη απουσία μιας συγκροτημένης στρατηγικής κινήτρων «διακράτησης ταλέντου» στη χώρα, αντίστοιχης με αυτές που εφαρμόζουν πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Τέλος, σχολιάζοντας πρόσφατες εξελίξεις ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «η προσφάτως ψηφισθείσα από τη Βουλή ρύθμιση για την επιβολή «ψηφιακού» τέλους 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB, πέραν της ήδη εφαρμοζόμενης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, καθώς και η στάση της επίσημης Πολιτείας απέναντι στην πιθανότητα εγκατάστασης στην Ελλάδα Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς, με βάση τεχνογνωσία του CERN στους επιταχυντές, είναι απογοητευτικές και αντιστρατεύονται την προοπτική του μετασχηματισμού της χώρας σε τεχνολογικό κόμβο».

ΑΠΟ https://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...