ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Πέθανε ο ηθοποιός Ρότζερ Μουρ σε ηλικία 89 ετών

23/05/2017









Ο βρετανός ηθοποιός Ρότζερ Μουρ, γνωστός για τον ρόλο του μυστικού
πράκτορα Τζέιμς Μποντ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Με βαριά καρδιά πρέπει να μοιραστούμε τα απαίσια νέα ότι ο πατέρας μας, σερ Ρότζερ Μουρ, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», ανέφερε η οικογένειά του στον επίσημο λογαριασμό του ηθοποιού στο Twitter.
Ο Ρότζερ Μουρ, που ενσάρκωσε επτά φορές τον πράκτορα 007 στον κινηματογράφο, άφησε την τελευταία του πνοή στην Ελβετία από καρκίνο, διευκρίνισε η οικογένειά του σε ένα δελτίο τύπου.
«Η αγάπη που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ήταν τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να την περιγράψουμε με λέξεις» ήταν το μήνυμα της κόρης του Ντέμπορα και των γιων του Τζέφρι και Κρίστιαν στο δελτίο τύπου.
Ο Ρότζερ Μουρ έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Γκστάαντ (καντόνι της Βέρνης), όπου διαμένουν πολλοί εύποροι και διάσημοι, προτού μετακομίσει στο καντόνι του Βαλέ, στο Κρανς Μοντάνα, θέρετρο χειμερινών διακοπών που προσελκύει το διεθνές τζετ σετ.

«Τα χρόνια που έπαιζα τον Τζέιμς Μποντ τα λάτρεψα. Το ίδιο τα λάτρεψε και ο τραπεζίτης μου, ο ατζέντης μου και η γυναίκα μου!», είχε δηλώσει για τον ρόλο που θα τον έστελνε μια και καλή στην κινηματογραφική αθανασία, αν και η πλούσια καριέρα του μέτρησε πολλές ακόμα επιτυχίες.
Ο Μουρ εμφανίστηκε σε θέατρο και τηλεόραση το 1945 και έγινε αστέρι ήδη από τη δεκαετία του 1950 με ανεπανάληπτες σειρές μιας άλλης βέβαια εποχής, αναλαμβάνοντας έτσι τον ρόλο που θα τον έστελνε σε παγκόσμια δόξα ως επιστέγασμα της σπουδαίας του καριέρας.
Η βασίλισσα της Αγγλίας τον έχρισε το 2003 ιππότη και ο σερ Μουρ τιμήθηκε με εθνικό μετάλλιο και από τη Γαλλία, ως υπόμνηση του αντίκτυπου που είχε άλλοτε στο κοινό του πλανήτη.

Πρότυπο του Εγγλέζου τζέντλεμαν, ο Ρότζερ Μουρ έγινε ευρέως γνωστός από την τηλεοπτική σειρά «ο Άγιος» για να παγιώσει τη φήμη του χάρη στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ.
Ενσάρκωσε τον διάσημο πράκτορα 007 σε επτά ταινίες, από το «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν» (Live and Let Die) το 1973 έως το «Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος» (A view to a kill) το 1985.
Εντούτοις είχε κριθεί «πολύ όμορφος» κι επομένως απορρίφθηκε για τον πρώτο 007 τον «Dr No» (1962). Αφού ο Σον Κόνερι ένιωσε ότι κουράστηκε από τον ρόλο του γόη των μυστικών υπηρεσιών που αγαπούσε ιδιαίτερα τον κίνδυνο και τις γυναίκες, ο Ρότζερ Μουρ πήρε τα ηνία.
Ως ο «τέλειος τζέντλεμαν» πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά «ο Άγιος» που παίχτηκε από το 1962 έως το 1969. Ο ρόλος του Σάιμον Τέμπλαρ του χάρισε παγκόσμια επιτυχία, η οποία επιβεβαιώθηκε κι από μια άλλη τηλεοπτική σειρά, τους «The Persuaders!» (1971-1972).
Γοητευτικός καρδιοκατακτητής στη μεγάλη οθόνη, ο Ρότζερ Μουρ είχε πολλές κατακτήσεις στο ωραίο φύλο και στην πραγματική ζωή. Παντρεύτηκε 4 φορές. Η Ιταλίδα Λουίζα Ματιόλι, η τρίτη του σύζυγος, του χάρισε τρία παιδιά.
Ο Ρότζερ Μουρ γεννήθηκε την 14η Οκτωβρίου του 1927 στο νότιο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός, η μητέρα του νοικοκυρά.
Ο ίδιος θεωρούσε ότι ο σπουδαιότερος ρόλος του ήταν εκείνος που είχε αναλάβει για τη Unicef. Αφού έγινε πρεσβευτής καλής θέλησης της Unicef το 1991, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο με την ιδιότητα αυτή.
Παρέδωσε το ρόλο του Μποντ στον Τίμοθι Ντάλτον και κατόπιν ο Ρότζερ Μουρ βγήκε εν μέρει στη σύνταξη. Έζησε πλουσιοπάροχα και ταξίδευε μεταξύ του Λος Άντζελες, της Ελβετίας και της νότιας Γαλλίας.

ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: