ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Στον χωρισμό φταίνε και οι δύο. από τον Αντώνη Γεωργακόπουλο






Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζω, το πρώτο άρθρο του νεαρού  συγχωριανού μας Γεωργακόπουλου Αντώνη στην  Ηλεκτρονική κ έντυπη Εφημερίδα, ALPHA FREE PRESS το οποίο άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Να αναφέρω ότι ο Αντώνης σπουδάζει στην Αθήνα Αθλητική Δημοσιογραφία, με την καθοδήγηση κορυφαίων  καθηγητών δημοσιογράφων της ελληνικής τηλεόρασης.               Του ευχόμαστε όλοι καλές σπουδές.
 

από τον Αντώνη Γεωργακόπουλο
  Δεν αναφέρομαι γενικότερα στη σχέση μεταξύ δύο ατόμων, αλλά συγκεκριμένα στη σχέση μεταξύ Πάουλο Μπέντο και της διοίκησης της ομάδας του Ολυμπιακού.
Με την ανακοίνωση της απόλυσής του, η πλειοψηφία των φιλάθλων των «Πειραιωτών» ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα αυτής της είδησης, μιας και πίστευαν πως ο Πορτογάλος έκανε μόνο κακό στον σύλλογο.
Αναμφίβολα, δεν ανήκει στο κλαμπ των σπουδαιότερων προπονητών που έχουν περάσει από τους ερυθρόλευκους, ωστόσο δεν του αναλογεί το εκατό τοις εκατό της ευθύνης για την άσχημη κατάσταση που παρουσίαζε το σύνολό του εντός γηπέδου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι κινήσεις της διοίκησης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις πωλήσεις σημαντικών ποδοσφαιριστών σε νευραλγικές θέσεις. Θυμίζω πως ο Μιλιβόγιεβιτς, ο οποίος έκανε πράγματα και θαύματα, πωλήθηκε την τελευταία μέρα των μεταγραφών για περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. «Κακά τα ψέματα» είναι μια πολύ συμφέρουσα πρόταση στο οικονομικό κομμάτι, αλλά εφόσον έχεις τέτοιο κέρδος, πρέπει να επενδύσεις επάνω στον αντικαταστάτη του έστω και την τελευταία στιγμή. Δεν αναφέρομαι σε βεβιασμένες κινήσεις, μιας και ήταν κοινό μυστικό πως κάποια στιγμή θα αποχωρούσε ο Σέρβος, άρα ο Ολυμπιακός είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να βρει κατάλληλο «διάδοχο» στον άξονα του γηπέδου.
Η αποδυνάμωση όμως ξεκίνησε νωρίτερα με τις απομακρύνσεις παικτών, όπως οι Μαζουακού, Ελαμπντελαουί, Ιντέγε και Πάρντο. Προσωπικά, μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως γίνεται ένας ποδοσφαιριστής να μην «είναι έτοιμος να αγωνιστεί» στον Ολυμπιακό, αλλά στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του πλανήτη να αγωνίζεται ως βασικός, και αναφέρομαι στον Ελαμπντελαουί. Σίγουρα οι υπεύθυνοι είχαν τους λόγους τους για τις απομακρύνσεις αυτές (έστω και αν μερικοί έφυγαν σαν δανεικοί), αλλά το θέμα είναι πως δεν αποκτήθηκαν ισάξιοι ή και καλύτεροι παίκτες από τους προηγούμενους, ενώ τα οικονομικά κέρδη επέτρεπαν τέτοιες κινήσεις.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής ομάδας είναι η χρησιμοποίηση νέων παιδιών από της ακαδημίες, βαδίζοντας στα χνάρια μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Ομολογουμένως, πολύ καλή κίνηση. Πρέπει όμως οι νέοι και άπειροι ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν μαζί με κάποιος πολύ πιο έμπειρους, ώστε να μάθουν πράγματα και να υπάρχει μια «αρμονία» εντός γηπέδου. Οι ερυθρόλευκοι έχουν παίκτες με εμπειρία και προσωπικότητα και εδώ έρχεται να προστεθεί η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.
Ότι ο Πάουλο Μπέντο δεν υπολόγιζε τους παίκτες αυτούς, οι οποίοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αλλά είχαν αποδείξει και με το παραπάνω ότι έχουν την φυσική κατάσταση να αγωνιστούν. Έτσι, η ομάδα έβγαινε στο γήπεδο χωρίς κάποιον ηγέτη, από την ώρα που ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο, δεν διανύει και την καλύτερη δυνατή σεζόν με βάση τις δυνατότητές του και τις εμφανίσεις που πραγματοποιούσε πέρυσι. Επίσης, με τον Πορτογάλο τεχνικό οι «Πειραιώτες» δεν είχαν αγωνιστικό πλάνο και ορθολογικό τρόπο παιχνιδιού με στόχο την επίτευξη τέρματος. Αμέτρητες φορές η μπάλα έβγαινε στα πλάγια για να γίνει γέμισμα μέσα στην μεγάλη περιοχή.
Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος και στις 16 καλύτερες του Europa League. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως δεν ικανοποιεί απολύτως του φιλάθλους, μιας και βλέπουν πως η ομάδα έχει ικανότητες και προοπτικές για πιο μεγάλα πράγματα και κυρίως στην Ευρώπη.
Ας ελπίσουμε να γίνονται όσο το δυνατόν καλύτερες κινήσεις από όλες τις ελληνικές ομάδες με στόχο να διεκδικούμε ευρωπαϊκές πορείες με αξιώσεις, και κατ’ επέκταση να αναβαθμιστεί το ποδόσφαιρο σε όλη τη χώρα.

ΑΠΟ http://www.alphafreepress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.