ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Θρίλερ με τους δασικούς χάρτες: Ψάχνουν λύση τώρα για αναδασωτέες περιοχές

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 







Το ζήτημα εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, χωρίς ποτέ να ήταν δάση ή δασικές εκτάσεις ή έχουν ανακληθεί ως τέτοιες,
προσπαθεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σε έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, με θέμα "Περιοχές κηρυγμένων αναδασωτέων εκτάσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, που απευθύνεται προς συντονιστές Αποκεντρωμένων ∆ιοικήσεων, γενικούς διευθυντές Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, διευθυντές Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, προϊσταμένους Διευθύνσεων Δασών και Δασαρχείων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Διαπιστώθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες, με αποφάσεις που είτε εξαιρούν με λεκτική διατύπωση εκτάσεις, χωρίς να έχουν αποτυπωθεί τα όριά τους στα συνοδεύοντα αυτές τοπογραφικά διαγράμματα είτε αφορούν λοιπές περιπτώσεις, που αναφέρονται σε πραγματική ή νομική αιτία ανάκλησης και τροποποίησης των πράξεων αναδάσωσης, ως εμπίπτουσες στην παράγραφο 4 του άρθρου 44 του νόμου 998/1979.
Στους δασικούς χάρτες αναδεικνύονται περιοχές, που σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτών δεν αποτελούσαν, με βάση τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών του 1945, δάση ή δασικές εκτάσεις, αλλά ούτε σύμφωνα με την φωτοερμηνεία των πλέον πρόσφατων αεροφωτογραφιών και τις αυτοψίες προκύπτει ότι αποτελούν αντίστοιχης μορφής εκτάσεις, χαρακτηριζόμενες, γενικά, ως άλλης μορφής/κάλυψης εκτάσεις ή χορτολιβαδικές, ή έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14 ν. 998/1979 που δεν τις χαρακτηρίζουν ως δάση ή δασικές εκτάσεις. Παράλληλα γι’ αυτές ισχύουν αποφάσεις κήρυξής τους ως αναδασωτέων, για τις οποίες εκκρεμεί οφειλόμενη διενέργεια έρευνας και ενδεχόμενης αποσαφήνισης, διά της ανάκλησής τους (μερικής ή ολικής). Επίσης, ενδέχεται εκτάσεις ευρισκόμενες σε καθεστώς νόμιμης αλλαγής χρήσης ή έχουν αλλάξει χρήση κατ’ εφαρμογή των άρθρων 67 ν. 998/1979, 14 ν. 1734/1987 και 12 ν. 3208/3208/2003 να συμπεριλαμβάνονται εντός ευρύτερων περιοχών κηρυγμένων ως αναδασωτέων, που λεκτικά εξαιρούν της αναδάσωσης εκτάσεις, χωρίς να έχουν αποτυπωθεί τα όριά τους στα τοπογραφικά διαγράμματα που τις συνοδεύουν».
Ο υπουργός καλεί τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των δασικών υπηρεσιών «να μεριμνήσετε, ώστε να ενεργοποιηθούν, άμεσα και κατά προτεραιότητα στις περιοχές αρμοδιότητάς σας, που αναρτώνται δασικοί χάρτες, οι διαδικασίες του άρθρου 44 παρ. 4 ν. 998/1979 όπως ισχύει, με εισήγηση του αρμόδιου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών, προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση της ανάκλησης της απόφασης κήρυξης ως αναδασωτέας του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στο έργο αυτό θα συνδράμουν τεχνικά τα τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων των οικείων Διευθύνσεων Δασών». Ζητεί «η ανωτέρω διαδικασία να ενεργοποιηθεί και στις περιπτώσεις υπό κατάρτιση και υπό θεώρηση δασικών χαρτών».

Στο έγγραφο του υπουργού «επισημαίνεται ότι στις περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες εκτάσεις, ανεξαρτήτως ειδικού χαρακτήρα ή μορφής αυτών, δεν υποβάλλονται αντιρρήσεις αναφορικά με την απόφαση αναδάσωσης, εφόσον γι’ αυτές οφείλεται από πλευράς διοίκησης η ενέργεια της ανάκλησής τους (μερικής ή ολικής), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν»

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ