ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Νέα πρόσωπα σε θέσεις αντιδημάρχων στην Τριφυλία

24 Φεβρουαρίου 2017






Νέα πρόσωπα αναμένεται να δούμε στις θέσεις των αντιδημάρχων στο Δήμο Τριφυλίας, με τη συμπλήρωση 2,5 χρόνων θητείας της δημοτικής
αρχής. Αυτό τουλάχιστον έχει διαφανεί από τις μέχρι τώρα διαθέσεις του δημάρχου, ο  οποίος έχει διατυπώσει και δημόσια ότι όλοι θα περάσουν από θέσεις ευθύνης.
Η επιλογή των αντιδημάρχων μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου, καθώς με δική του απόφαση ορίζει όποιον θέλει, όμως σίγουρα θα πρέπει να λάβει υπόψη του κάποιες παραμέτρους που θα βοηθήσουν τη λειτουργία του δήμου, αλλά δεν θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της παράταξης.
Αν ξεκινήσουμε με δεδομένο ότι όλοι θα περάσουν από θέσεις ευθύνης, μπορούμε να πούμε ότι όσοι μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει τέτοιες θέσεις μοιάζουν σαν μεγάλα φαβορί για την ανάληψη καθηκόντων. Από εκεί και πέρα η αρχική φιλοσοφία του δημάρχου ήταν -και αυτή σίγουρα θα θελήσει να περάσει- να τους αλλάξει όλους, ώστε να μην δώσει πατήματα για γκρίνιες αλλά και να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους.
Μέσα σε όλα αυτά όμως πρέπει να βρει και τις ισορροπίες μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων, καθώς στο πρώτο μισό της θητείας του έχει επιλέξει την εκπροσώπηση και των 5 μεγάλων ΔΕ με σύμβουλο αντιδήμαρχο από αυτές.
Βασικό στοιχείο επίσης είναι οι δημαιρεσίες που θα γίνουν την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου για την εκλογή νέου προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι κομβικό σημείο καθώς οι ανακοινώσεις των αντιδημάρχων θα γίνουν μετά τις δημαιρεσίες, αφού σε καμία περίπτωση ο δήμαρχος δεν θέλει να πάει σε αυτές με γκρίνια στο εσωτερικό της παράταξής του. Πρόσωπο – κλειδί φαίνεται να είναι και η θέση του προέδρου, με τις πληροφορίες να λένε ότι ο δήμαρχος θέλει να διατηρήσει τον σημερινό πρόεδρο Γιάννη Καλκαβούρα στη θέση του αλλά ότι ο ίδιος επιθυμεί τη μετακίνηση του σε θέση αντιδημάρχου.
Με βάση όλα αυτά φαβορί για τη θέση του αντιδημάρχου αυτή τη στιγμή εμφανίζονται -ξεκινώντας από τα εύκολα: Από τη ΔΕ Γαργαλιάνων ο Γιάννης Κατσούλας που σήμερα δεν κατέχει καμία θέση και μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν πρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση.
Από τη ΔΕ Κυπαρισσίας η Γιάννα Κωνσταντέλου που δεν κατέχει κάποια θέση. Από τη ΔΕ Αυλώνας ο Γιώργος Τσακανίκας που επίσης δεν έχει κάποια θέση.
Από εκεί και πέρα ξεκινά ένα παζλ, αφού στη ΔΕ Φιλιατρών πιθανότατα θέση αντιδημάρχου να αναλάβει ο Αναστάσιος Πούλος εφόσον δεχθεί, καθώς πληροφορίες θέλουν τις σχέσεις του με τον δήμαρχο να έχουν ψυχραθεί λόγω του κλεισίματος του ΑΤ της πόλης. Απίθανο είναι να γίνει αντιδήμαρχος ο γιατρός Δημήτρης Σαρματζής λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων καθώς εργάζεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Στους Γαργαλιάνους υπάρχει και ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Αδρακτάς πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν αποκλείεται να λάβει θέση αντιδημάρχου.
Στη ΔΕ Κυπαρισσίας υπάρχει και ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο οποίος όμως πρέπει να θεωρείται «κομμένος» καθώς βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον δήμαρχο μέσω επιστολών του στον Τύπο.
Αίνιγμα είναι τι θα γίνει στη ΔΕ Αετού, στην οποία εκλέγεται ένας μόνο σύμβουλος που είναι ο σημερινός αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης. Αν ο δήμαρχος θελήσει εκπροσώπηση και της συγκεκριμένης ενότητας τότε δεν έχει σύμβουλο.
Αν υπάρξει αλλαγή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τότε είναι πολύ πιθανό μια θέση αντιδημάρχου να αναλάβει και ο κ. Καλκαβούρας, αφήνοντας σε αυτή την περίπτωση εκτός παιχνιδιού τον Αναστάσιο Αδρακτά.
Πάντως αν ο δήμαρχος πάει σε αλλαγές όλων των προσώπων τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μικρότερο αριθμό αντιδημάρχων δηλαδή 5 αντί για 6 που έχει σήμερα, όπως και διαφορετική διάρθρωση στις αρμοδιότητες, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει αρμοδιότητες και σε μη αντιδημάρχους, τους οποίους θα ορίσει ως εντεταλμένους συμβούλους.

ΑΠΟ http://filiatranet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ