ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Μειώνονται οι γεννήσεις και αυξάνεται η υπογεννητικότητα στο Μοριά

Η Πελοπόννησος  δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τις επιπτώσεις της μεγάλης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Και δυστυχώς τα αποτελέσματά της είναι αρκετές φορές οδυνηρά και δραματικά.
Όπως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, έτσι και οι Πελοποννήσιοι «θυσιάζουν» τη γέννηση ενός παιδιού λόγω οικονομικής στενότητας, είτε αυτό σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, είτε ότι προχωρούν σε διακοπή της κύησης, αναλογιζόμενοι το κόστος ανατροφής έστω και του πρώτου παιδιού! Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών από διάφορες περιοχές, η ανεργία και ο φόβος της
απόλυσης από την εργασία τους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Και ενώ κατά την πρώτη ανακοίνωση του γιατρού ότι υπάρχει εγκυμοσύνη, το κλίμα είναι αρχικά χαρούμενο και ευτυχές, μετά από λίγες μέρες σκέψης και προβληματισμού το ζευγάρι αποφασίζει με πόνο ψυχής πολλές φορές, να διακόψει την εγκυμοσύνη καθαρά για οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό γίνεται ακόμα και σε εξωσωματική γονιμοποίηση (!) πράγμα πρωτοφανές στα ιατρικά χρονικά, αφού πρόκειται για ζευγάρια που για πολύ καιρό προσπαθούν να κάνουν ένα παιδί.

Φόβος; Ανασφάλεια; Μάθαμε στην πολυτέλεια που τώρα έχουμε χάσει και δεν τολμάμε; Σημασία έχει ότι τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα βλέπουμε αρκετά ζευγάρια χωρίς ούτε ένα παιδί κι αυτό συνεπάγεται βεβαίως και ταυτόχρονη μείωση του πληθυσμού και σε επίπεδο νομού και συνολικά σαν χώρα… Μόνο το 2012 μείωση 20% των τοκετών στο νοσοκομείο Κορίνθου και Τρίπολης! Μόνο στο νοσοκομείο της Τρίπολης και μόνο για το 2012 που πέρασε, υπήρξε μείωση τοκετών κατά 20%, σύμφωνα με έγκυρη πηγή. Ετησίως τα προηγούμενα χρόνια είχαμε περίπου 500 γεννήσεις νεογνών ανά έτος, ενώ τη χρονιά που πέρασε οι γεννήσεις δεν ξεπέρασαν τις 400! Είναι σαφώς κάτι που πρέπει να προβληματίσει πολλούς και σε ανώτερα κλιμάκια, αφού αν συνεχιστεί αυτό, η κατάσταση τα επόμενα χρόνια θα καταστεί δραματική για ολόκληρη τη χώρα. Από την άλλη βεβαίως, οι «ιθύνοντες» χρεώνουν τους γονείς με επιπλέον φόρους αντί να τους ελαφρύνουν, σαν να τους λένε και να τους προτείνουν να μην προχωρήσουν καν στο ευτυχές γεγονός. Ας μην μπούμε βέβαια τώρα και στον ψυχολογικό τομέα λόγω της κρίσης, που έχει απομακρύνει πάρα πολύ τα ζευγάρια μεταξύ τους και έχει μειώσει σε τεράστιο βαθμό ακόμα και τη σεξουαλική επαφή, γιατί πάμε σε άλλα μονοπάτια πιο εξειδικευμένα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.