ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Νέα επίθεση Τατούλη σε δημάρχους για σκουπίδια

Επίθεση στους δημάρχους για τη διαχείριση των σκουπιδιών εξαπέλυσε ξανά χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Υποστήριξε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει επιλεγεί ο προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού της Περιφέρειας, η οριστική επιλογή του οποίου θα σημάνει ταυτόχρονα την ανακούφιση των δήμων από την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

Ο κ. Τατούλης ανέφερε και πάλι ότι η ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης ανήκει στον ΦΟΔΣΑ και τις δημοτικές αρχές, «οι οποίοι είναι και αυτοί που εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη» και πετώντας τους το μπαλάκι για τη χωροθέτηση που καίει, είπε πως «δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να υποδείξει το πού θα πάνε τα σκουπίδια».

Ως κριτής και δικαστής, που δεν έχει ευθύνη και αρμοδιότητα, έστειλε μήνυμα για «μηδενική ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές που μονοπωλούσαν μέχρι πρόσφατα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων». Αναφερόμενος στα προβλήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος, κατηγόρησε για μια ακόμα φορά τους δήμους, λέγοντας ότι «η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί, εξαιτίας των αλλοθικών συμπεριφορών των δημοτικών αρχών απέναντι στην αρμοδιότητα και την ευθύνη τους για την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «εάν εξαρχής είχαν αντιληφθεί τη χρησιμότητα του σχεδιασμού μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και είχαν εφαρμόσει τον ΠΕΣΔΑ, πολλοί από τους οποίους τον έχουν υπογράψει, σήμερα στην Πελοπόννησο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα και δεν θα απειλούμασταν από νέα δυσβάσταχτα πρόστιμα, για τα οποία έχει προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα του Δήμου Τρίπολης, με αφορμή την εξεύρεση πρόσκαιρης μεταβατικής λύσης για τη μεταφορά των στερεών αποβλήτων και κάλεσε τους αρμοδίους έστω και τώρα να προσαρμοστούν γρήγορα με τις επιταγές του ΠΕΣΔΑ, αφού «είναι ανεπίτρεπτο να ξοδεύονται 3 με 3,5 εκ. ευρώ για τη μεταφορά των σκουπιδιών, γεγονός που συντηρεί τη μαύρη οικονομία των σκουπιδιών».
Κατηγόρησε ξανά τους δημάρχους που στην πλειοψηφία τους δεν τήρησαν τα προεκλογικά τους προγράμματα, ενώ είπε ότι «υπάρχουν δήμαρχοι που δεν συμβιβάστηκαν από φόβο για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και με τόλμη εφάρμοσαν το σχεδιασμό, καθιστώντας το παράδειγμά τους υπόδειγμα».
Ακόμα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, «το οποίο έσωσε η Περιφέρεια μετά την αδυναμία των δήμων», λέγοντας ότι «αναπλάσεις δεν μπορούν να γίνουν, όταν συνεχίζεται σε αυτούς η ρίψη απορριμμάτων».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: