ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Kαι ποιος δεν θα ήθελε να είναι ο Κωνσταντακόπουλος» αναρωτιέται η γαλλική "Le Monde"

Χρήστος Κωνσταντακόπουλος: Από το Costa Navarino κατακτά το παγκόσμιο σινεμά – Ολοι θέλουν να τον γνωρίσουν

O λόγος για τον 38χρονο Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, γιος του κορυφαίου εφοπλιστή Καπετάν Βασίλη, που πέρα από την ενασχόληση με την γιγανταία οικογενειακή επιχείρηση, έχει δημιουργήσει μια εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών που κατακτά την παγκόσμια σκηνή, έκλεψε τις εντυπώσεις στις Κάνες και φέρνει στην Ελλάδα σημαντικές παραγωγές και σταρ όπως ο Ιθαν Χωκ.


Αυτές τις μέρες στις Κάνες, με τον ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Only Lovers Left Alive» να κλέβει τις εντυπώσεις, όλοι μιλούσαν για τον εφοπλιστή γόνο που ήταν συμπαραγωγός της ταινίας. Η Μοnde σε ένα άρθρο διθυραμβικό γράφει «Είναι ευζωιστής, κινηματογραφόφιλος, μαικήνας, το καλό παιδί μιας οικογένειας Ελλήνων εφοπλιστών που χρησιμοποιεί τα χρηματά του για να κάνει παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών. Ετσι τον περιγράφουν όσοι γνώρισαν αυτόν τον μεγάλο ταξιδιώτη»

Το 2008 ίδρυσε την εταιρεία Faliro House Productions και έγινε η κινητήρια δύναμη πίσω από μερικές από τις ελληνικές ταινίες που κατόρθωσαν τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας και να ξεχωρίσουν σε μερικά από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ: Οι «Αλπεις» του Λάνθιμου και το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Στον καιρό της κρίσης επιμένει να στηρίξει τον απολύτως εγκαταλελειμμένο ελληνικό κινηματογράφο.

Με την συμπαραγωγή της διεθνούς επιτυχίας «Πριν τα Μεσάνυχτα» όπου πρωταγωνιστούν οι Ιθαν Χωκ και Ζιλί Ντελπί κατόρθωσε ταυτόχρονα να φέρει την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο, αφού τα γυρίσματα έγιναν στην πανέμορφη Μεσσηνία. Στο Costa Navarino είχε γυριστεί και μέρος της ταινίας «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή. Εξαιρετικά χαμηλού προφίλ, διακριτικός, αλλά αποφασιστικός στο σχεδιασμό των παραγωγών, θα συμμετάσχει ως παραγωγός και σε μια νέα ταινία άκρως υποσχόμενης με πρωταγωνιστές τους σούπερ σταρ Νάταλι Πόρτμαν, τον Κρίστιαν Μπέιλ και τον Ράιαν Γκόσλινγκ.

Δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία του, δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις. Ούτε καν στην κορυφαία γαλλική εφημερίδα Le Monde που τον αναζήτησε λίγο πριν το φεστιβάλ των Κανών «Δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις... Εχει σε εξέλιξη 25 διαφορετικά project που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις, από το σχεδιασμό μέχρι το γύρισμα και το postproduction. Οποιος κατορθώνει να του μιλήσει διαπιστώνει πως είναι εξαιρετικά απλός και φιλικός με γνήσιο ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο».


πηγή: iefimerida.gr
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...