ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Φιλιατρινό Φράγμα: Έργο πνοής για την περιοχή!

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του Φιλιατρινού Φράγματος στους Χριστιάνους από την Κ/Ξ ΙΝΡΑΚΑΤ - ΓΔΚ ΤΕΧΝΙΚΗ, που ολοκληρώνεται όπως όλα δείχνουν μέσα στο 2014.
Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, προϊστάμενος του εργοταξιακού γραφείου μιλώντας στο filiatranet, αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών αλλά και τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή μας από την λειτουργία του φράγματος.


Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και εκτός απροόπτου θα τελειώσει στα τέλη του καλοκαιριού του 2014. 

Θα είναι δυνατή η άρδευση 30.000 στρεμμάτων από την Τερψιθέα μέχρι την Αγία Κυριακή, ενώ το οικοσύστημα που θα δημιουργηθεί ενδεχομένως να συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Για τις αποζημιώσεις μας δήλωσε πως οι περισσότεροι έχουν λάβει ήδη το 60% της τιμής που είχε οριστεί αρχικά, ενώ αναμένεται η εκδίκαση της έφεσης του Ελληνικού Δημοσίου για το υπόλοιπο 40%. 

Ο Διονύσης Καψάσκης, Τοπογράφος - Μηχανικός, μας εξήγησε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης κατασκευής, αλλά και τους καθημερινούς ελέγχους που γίνονται για το υλικό που χρησιμοποιείται.
Ο Φιλιατρινός Γιάννης Στυλιανός προετοιμάζει τα λεγόμενα δοκίμια (δείγματα), ώστε να περάσουν από αυστηρό έλεγχο και δοκιμασίες ως προς την διάβρωση και την αντοχή.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 35.000.000 ευρώ και κατασκευάζεται από σκληρό επίχωμα που περιέχει ποσότητα αδρανών υλικών, τσιμέντου και τέφρας το οποίο παράγεται στο ίδιο το εργοτάξιο. Το μήκος της στέψης θα φτάνει τα 246 μέτρα και το ύψος από την θεμελίωση τα 55 μέτρα. Ο όγκος νερού που θα αποθηκεύεται είναι 7.810.000 κυβικά μέτρα.

Δείτε το βίντεο στο http://filiatranet.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.