ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Δορυφορικό σύστημα θα ανιχνεύει φωτιές και περιστατικά ρύπανσης

Δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των φυσικών πόρων στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας θα ανιχνεύει φωτιές σε αγροτικές εκτάσεις ή σε δάση και περιστατικά ρύπανσης των υδάτινων πόρων και ποταμών. 

Η διαδικασία παρακολούθησης θα πραγματοποιείται με τη χρήση προηγμένων δορυφόρων παρατήρησης της γης και μέσω τεχνικών που θα αξιοποιούν πραγματικές μετρήσεις. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ψηφιακοί και

έντυποι χάρτες της περιοχής προκειμένου να προσδιορίζεται - ανά πάσα στιγμή - η γενικότερη κατάσταση και να είναι πιο εύκολη η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τα παραπάνω προβλέπει το έργο SSMNature του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) «Ελλάδα - Αλβανία 2007-2013», στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Τοπικός Φορέας Οικονομικής Ανάπτυξης της πόλης Αυλώνα (Vlore), η Περιφέρεια Αργυροκάστρου, η ΜΚΟ Βιολόγοι της Αλβανίας και ο Δήμος Κόνιτσας.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η Περιφέρεια αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω της "εισβολής" δασικών πυρκαγιών από γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

«Το ενδιαφέρον από την πλευρά μας εστιάζεται σε περιοχές όπως οι Πρέσπες, για το ενδεχόμενο πλημμυρών, και οι ορεινοί όγκοι της Φλώρινας και του Γράμμου, για το ενδεχόμενο δασικών πυρκαγιών» είπε ο υπεύθυνος του προγράμματος για την Περιφέρεια, Δημήτρης Τσίπλινας.

Προσθέτει δε, ότι η δορυφορική παρακολούθηση μπορεί να παρέχει πολύ χρήσιμα δεδομένα για την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων, αλλά και για περιπτώσεις παράνομης ανοικοδόμησης σε δασικές ή προστατευόμενες περιοχές, συνεπώς αφορά και τις δασικές υπηρεσίες στις οποίες θα προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο. Εξετάζεται, άλλωστε, το ενδεχόμενο, χρήσης και από την ελληνική - εκτός από την αλβανική πλευρά - ενός τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου, το οποίο θα μπορεί να αποστέλλεται επιτόπου, σε περίπτωση πυρκαγιάς, για να διαπιστώνει την κατάσταση που επικρατεί.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την Περιφέρεια είναι 53.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί κατά 75% από το Interreg και κατά 25% από ίδιους πόρους. Σύμφωνα δε, με τις εκτιμήσεις για τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης, αυτή «τοποθετείται» χρονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί μέχρι τότε η διαδικασία του διαγωνισμού που προβλέπεται από το πρόγραμμα.


ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.