ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Εκπλήξεις στην αποστολή του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός πάει απόψε για το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο και 26ο συνολικά στην ιστορία του και για το 15ο ντάμπλ με στόχο εκτός της νίκης να κερδίσει και τις εντυπώσεις και να κλείσει καλά τη χρονιά.

Η προετοιμασία των «ερυθρολεύκων» ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και υπήρξαν  εκπλήξεις από τον Μίτσελ με την  επιλογή της αποστολής. Κι αυτό διότι  από τη μία πλευρά έβαλε στην 20άδα  τον Πίνο, για πρώτη φορά μετά το παράπτωμά του, αλλά και τον  Αβραάμ Παπαδόπουλο, προφανώς τιμητικά, αφού συνέχισε το πρόγραμμα αποκατάστασης και δεν είναι έτοιμος να αγωνιστεί.


Από την άλλη πλευρά, ο Μίτσελ απέκλεισε  κάποιους παίκτες και υπήρξαν  κι εκεί εκπλήξεις. Κυρίως με τον Γκρέκο, που όλες τις προηγούμενες ημέρες διεκδικούσε θέση στην ενδεκάδα. Ο Ιταλός έμεινε εκτός στο τελευταίο ματς της περιόδου και αυτό μπορεί να είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις αποχωρήσεις παικτών που θα ακολουθήσουν, έστω κι αν έχουν συμβόλαιο. Εκτός έμειναν και οι Παπάζογλου, Βλαχοδήμος, δύο παίκτες που έβαλε ο Μίτσελ στην ενδεκάδα όταν ανέλαβε και τελευταία φάνηκε να μην αποτελούν πλέον τις βασικές του επιλογές.

Σε ό,τι αφορά την ενδεκάδα, ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει αποφασίσει για τους παίκτες που θα παρατάξει στο ΟΑΚΑ, στην προπόνηση όμως δεν άνοιξε για άλλη μία φορά τα χαρτιά του. Ποια είναι τα μεγαλύτερα ερωτήματα; Ο γκολκίπερ, καθώς ο μέχρι πρότινος ακλόνητος στο Κύπελλο Κάρολ έχει τον ανταγωνισμό του Μέγερι και δεν πρέπει να θεωρούμε σίγουρο ούτε ότι ο Κοντρέρας θα είναι παρτενέρ του Μανωλά στο κέντρο της άμυνας, αφού υπάρχει και η υποψηφιότητα του Σιόβα. Στο δε κέντρο, ο Μασάντο έχει ένα μικρό προβάδισμα από τον Ιμπαγάσα, για να παίξει ο «Κάνιο» ως αλλαγή, από την άλλη πλευρά όταν ξεκινάει ο Αργεντινός γίνονται πιο απλά τα πράγματα για τον Ολυμπιακό κι αυτό σίγουρα το υπολογίζει ο Μίτσελ. Μία πιθανή ενδεκάδα αποτελείται από τους Κάρολ (Μέγερι), Μοντέστο, Χολέμπας, Μανωλά, Κοντρέρας (Σιόβα), Φέισα, Μανιάτη, Μασάντο (Ιμπαγάσα), Φουστέρ, Αμπντούν, Μήτρογλου.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.