ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Έτσι θα ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία


Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία δίνει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το «Έθνος», εκτός από τον κανόνα των 48 μηνιαίων δόσεων, ο αριθμός τους μπορεί να γίνει απεριόριστος για φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες και μπορούν να τεκμηριώσουν την οικονομική τους δυσπραγία.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ρυθμίζονται τα χρέη προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012.

Για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης έως και 48 μηνιαίες δόσεις αλλά με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων από 25% έως 50%.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των πολλών μηνιαίων δόσεων και σε όσους είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους πριν από το 2013 με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων αυτών μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31-12-2012 δύνανται να ρυθμίζονται έως και 48 μηνιαίες δόσεις και να καταβάλλονται ως εξής:

-με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά 50% εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως 30-6-2013
-με απαλλαγή από το 40% των προσαυξήσεων αν η οφειλή εξοφληθεί έως και 30-6-2014
-με απαλλαγή από το 35% των προσαυξήσεων αν το χρέος εξοφληθεί μέχρι τις 30-6-2015
-με απαλλαγή από το 30% των προσαυξήσεων αν η οφειλή εξοφληθεί μέχρι τις 30-6-2016
-με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων αν η οφειλή εξοφληθεί μέχρι τις 30-6-2017

Προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι οφειλέτες να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και να μην έχουν απλήρωτες οφειλές με ημερομηνία καταβολής από την 1-1-2013 και μετά.

Ωστόσο εκτός ρυθμίσεων βγαίνουν όσοι:

-δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μια δόση της ρύθμισης για πάνω από μία φορά
-καθυστερούν την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για πάνω από ένα μήνα
-δεν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ καθ'όλο το διάστημα καταβολής των οφειλών
-δεν εξοφλούν εμπρόθεσμα τις οφειλές που δημιουργούνται από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά
-έχουν υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να υπαχθεί στη ρύθμιση.


ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.