ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Το παγωτό στην παιδική διατροφή

  Γράφει: Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 To καλοκαίρι έφτασε και το μυαλό όλων των παιδιών, όπως κάθε καλοκαίρι, είναι στα ψυγεία των παγωτών. Οι γονείς πασχίζουν να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από υπερκαταναλώσεις, αλλά μάταια. Άλλοι γονείς, γιαγιάδες και παππούδες χρησιμοποιούν το παγωτό σαν επιβράβευση, ή άλλοι αδιαφορούν για τη διατροφή των παιδιών τους, αφήνοντάς τα να τρώνε κατά βούληση. Τελικά πόσο επιβλαβής είναι η συχνή κατανάλωση παγωτών από τα παιδιά;
πόσο μειώνει τη θρεπτική αξία της διατροφής τους; πώς επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες και το βάρος των παιδιών;
Ας ξεκινήσουμε με τη μία όψη του νομίσματος, τα οφέλη και τις ευεργετικές ιδιότητες του παγωτού. Λόγω του ότι το παγωτό είναι γαλακτοκομικό προϊόν περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά παρόμοια με αυτά του γάλακτος και του γιαουρτιού. Η υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου είναι το βασικότερο πλεονέκτημα του παγωτού, καθώς όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του ασβεστίου στην ανάπτυξη των παιδιών, σωματική και νοητική, και στην καλή οστική και στοματική υγεία. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Είναι άξιο αναφοράς ότι αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου συνδέεται με χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.
Επιπλέον, το παγωτό, όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά, είναι πηγή πρωτεΐνών, που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών των δραστήριων παιδιών. Ενδεικτικά, 1 μπάλα παγωτού περιέχει το 1/9 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης για παιδιά στην ανάπτυξη. Σε επίπεδο βιταμινών, το παγωτό περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες από βιταμίνη Α, D, K, Β2 και Β12 . Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η D σχετίζεται με την υγεία των οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου. Η Βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος και την υγεία των οστών, ενώ οι βιταμίνες Β2 και Β12 εμπλέκονται σε πολλές μεταβολικές διεργασίες όντας απαραίτητοι συμπαράγοντες και είναι σημαντικό να προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να τις αποθηκεύσει και συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας η διαρκής λήψη τους. Τέλος, το παγωτό περιέχει και σημαντικό ποσοστό υγρών. Στα πλεονεκτήματα του παγωτού πρέπει να προσθέσουμε και το χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, γεγονός που το καθιστά πιο σωστά απορροφήσιμο τρόφιμο που προκαλεί ήπια γλυκαιμική απόκριση.
Στον αντίποδα, τα παγωτά περιέχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης και ανάλογα με τη σύσταση και τη γεύση σημαντικές ποσότητες λιπαρών, πολλά από τα οποία είναι κορεσμένα. Η θερμιδική πυκνότητα του παραδοσιακού παγωτού είναι υψηλή και ο κίνδυνος υπερκατανάλωσής του μεγάλος. Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης μιας μπάλας παγωτού εξαφανίζονται όταν μιλάμε για ποσότητες που ανέρχονται σε 3 παγωτά την ημέρα και η μη λελογισμένη χρήση παγωτού μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία και άλλες χρόνιες παθήσεις. Η προσθήκη σιροπιών, τρούφας, σοκολάτας, ξηρών καρπών και καραμέλας επιβαρύνει με έξτρα θερμίδες τα παγωτά. Σε κάθε περίπτωση όπως και τόσα άλλα τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών (αλλά και των ενηλίκων) πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Ας μην ξεχνάμε ότι η διαρκής έκθεση των παιδιών σε πολύ γλυκές και λιπαρές γεύσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα την αυτόματη απόρριψη πιο ήπιων γεύσεων, όπως των φρούτων, των λαχανικών και των χυμών.
Πέρα από τα παραδοσιακά παγωτά υπάρχουν και 3 κατηγορίες που φέρουν κάποια πλεονεκτήματα επιπλέον και θα πρέπει πιθανώς η κατανάλωσή τους να προτιμάται ακόμα και για τα παιδιά:
  • παγωτά με βάση το γιαούρτι: έχουν λιγότερες θερμίδες, περισσότερο ασβέστιο και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Προσοχή μόνο στη χρήση πολλών έξτρα με βάση τη σοκολάτα και ενθάρρυνση για προσθήκη φρέσκων φρούτων
  • παγωτά γρανίτες: περιέχουν περισσότερες βιταμίνες λόγω του φρουτώδους υποβάθρου, σχεδόν καθόλου λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Μπορεί η κατανάλωσή τους να προωθείται μέσα από την παρασκευή σπιτικής γρανίτας
  • παγωτά light με λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα λιπαρά: και σε αυτή την κατηγορία πρέπει να υπάρχει μέτρο και έλεγχος, καθώς η περιεκτικότητα σε γλυκαντικές ύλες και χημικά υποκατάστατα μειώνει τη θρεπτική αξία του παγωτού.
Οι 3 παραπάνω κατηγορίες παγωτού εντάσσονται απόλυτα στα πλαίσια μιας φυσιολογικής παιδικής διατροφής και καθιστούν το παγωτό, ένα ούτως ή άλλως σχετικά ελαφρύ και θρεπτικό γλύκισμα, συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το παγωτό είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείται σαν ενδιάμεσο μεταξύ των γευμάτων και όχι σαν επιδόρπιο αμέσως μετά το γεύμα.
Επιπρόσθετα, το παγωτό δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στην αυξημένη κατανάλωση άλλων πιο ποιοτικών ενδιαμέσων, όπως είναι τα φρούτα και οι χυμοί.
Συμπερασματικά, το παγωτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής διατροφής των παιδιών αρκεί να μην είναι σε καθημερινή βάση, να μην ακολουθεί αμέσως μετά το κυρίως γεύμα και σε κάθε περίπτωση να μην χρησιμοποιείται σαν κυρίως γεύμα αντί για το φαγητό. Άλλα πολύ σημαντικά καλοκαιρινά τρόφιμα όπως οι χυμοί φρούτων, το καρπούζι και το πεπόνι θα πρέπει να προτιμώνται, αλλά σε σχέση με άλλα πιο παχυντικά γλυκά που παρέχουν παντελώς κενές θερμίδες τα παγωτά αποτελούν μια καλή λύση για συνδυασμό γεύσης και ποιότητας.

ΑΠΟ http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.