ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Πάτρα: Pομποτικό τεχνητό χέρι από το Πανεπιστήμιο

Αμεσα αναμένεται να περάσουν στην ευρεία χρήση τα ρομποτικά τεχνητά χέρια που δημιούργησε επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Αυτοματισμού και Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών. Αντώνιο Τζε.
Τα επιστημονικά επιτεύγματα του συγκεκριμένου τμήματος, όπως και αυτά της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα παρουσιαστούν αύριο Σάββατο στο πλαίσιο του θεσμού «Αχαϊκές Ιατρικές Ημέρες» που διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος στο ξενοδοχείο «Achaia Beach».
Οπως ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος της εταιρείας καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος «πρόκειται για τους καρπούς των έργων του δικού μας Πανεπιστημίου. Πρωτοποριακές εφαρμογές της ρομποτικής στην ιατρική όπως τα τεχνητά μέλη για ακρωτηριασμένους, που δημιούργησε η ομάδα του κ. Τζε, ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί πιλοτικά και τώρα ξεκινάει η διαδικασία ευρείας χρήσης». Το πρόσθετο ρομποτικό χέρι, που δημιούργησε η ομάδα του κ. Τζε, εμφανίζει μία σειρά από καινοτομίες που εστιάζονται στο μέγεθος, το βάρος, τη φυσικότητά του καθώς και στο κόστος της προμήθειάς του.
Στην ίδια επιστημονική διοργάνωση, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής φαρμακολογίας Χριστόδουλος Φλωρδέλλης, θα μιλήσει για την φαρμακογονιδιωματική. «Δηλαδή» εξηγεί ο κ. Γώγος «τη σχέση της φαρμακοθεραπείας με τα γονίδια που έχει ο καθένας μας και την προδιάθεση για τα διάφορα νοσήματα. Την εξειδικευμένη δηλαδή χορήγηση των φαρμάκων με βάση τα γονίδιά μας».
 
ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...