ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Champions League: Ποδοσφαιρική πανδαισία απόψε

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Champions League με την διεξαγωγή των προημιτελικών αγώνων της διοργάνωσης (21:45)..
Η Παρί Σεν Ζερμέν υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο Παρκ Ντε Πρενς, θέλοντας ένα καλό αποτέλεσμα προκειμένου να διεκδικήσει την πρόκριση στη "ρεβανς" στο Καμπ Νου. Από την άλλη πλευρά οι "μπλαουγκράνα" πάνε στο Παρίσι καλά διαβασμένοι με σκοπό να μην μπουν σε ...περιπέτειες όπως έγινε με την Μϊλαν στο Σαν Σίρο (ηττήθηκε με 2-0) για τη φάση των "16". Ο

προπονητής των Καταλανών, Τίτο Βιλανόβα δεν θα έχει στη διάθεσή του, τους Πέδρο και Κάρλες Πουγιόλ, σε αντίθεση με τον τεχνικό του γαλλικού συλλόγου, Τιάγκο Μότα, ο οποίος θα παραταχθεί πάνοπλος.
Οι Παριζιάνοι διατηρούν διαφορά επτά βαθμών από τον πλησιέστερο διώκτη τους στη Ligue 1 μετά το 1-0 επί της Μονπελιέ την Παρασκευή και οδεύουν στον πρώτο εγχώριο τίτλο τους μετά από 18 χρόνια. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς θέλει να δώσει απαντήσεις σε όσους χαρακτήρισαν αποτυχημένο το πέρασμά του από τη Βαρκελώνη και θα έχει την ευκαιρία να τις δώσει από τη στιγμή που η ποινή για την αποβολή του στο πρώτο ματς των «16» με τη Βαλένθια μειώθηκε στη μία αγωνιστική και την έχει ήδη εκτίσει.

Η Μπαρτσελόνα, με τη σειρά της, μετά τη θριαμβευτική ανατροπή κόντρα στη Μίλαν στον προηγούμενο γύρο, θέλει να «καθαρίσει» την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα. Το Σάββατο ήρθε ισόπαλη 2-2 με τη Θέλτα στο Βίγκο, αλλά το 1-1 της Ρεάλ στη Σαραγόσα διατήρησε τη διαφορά των Καταλανών στο +13. Ο Τίτο Βιλανόβα επέστρεψε μετά από δύο μήνες μάχης με τον καρκίνο στη Νέα Υόρκη, ακολούθησε την αποστολή στο Παρίσι και θα βρίσκεται στον πάγκο. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν αρκετά αγωνιστικά προβλήματα, καθώς θα λείψουν ο τιμωρημένος Πέδρο, οι Πουγιόλ και Αντριάνο τραυματίες, ωστόσο στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν οι Τσάβι και Άλμπα που αποθεραπεύτηκαν, όπως και ο έτοιμος πλέον Αμπιντάλ.

Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα προημιτελικά και τη σεζόν 1994/95, με την Παρί Σεν Ζερμέν να αποσπά 1-1 στη Βαρκελώνη και να προκρίνεται με 2-1 στη ρεβάνς. Τρία χρόνια μετά, οι Καταλανοί πήραν ρεβάνς νικώντας με 1-0 τους Παριζιάνους στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Ρότερνταμ. Τον περασμένο Αύγουστο σε φιλικό που έγινε στο Παρίσι ήρθαν ισόπαλες 2-2 με την «Μπάρτσα» να νικά 4-1 στα πέναλτι. Η Παρί ως γηπεδούχος απέναντι σε ισπανικές ομάδες έχει 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα, ενώ η Μπαρτσελόνα επί γαλλικού εδάφους μετρούν 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Διαιτητής του αγώνα είναι ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σταρκ. Ο επαναληπτικός θα γίνει την επόμενη Τετάρτη (10/4) στο «Καμπ Νου».
 
Στην άλλη αναμέτρηση στο Μόναχο, η Μπάγερν θα υποδεχτεί την Γιουβέντους στο Αλιάντς Αρένα και θέλει να εκμεταλλευτεί την έδρα της κόντρα στον ιταλικό σύλλογο και να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης από νωρίς. Η "βέκια σινιόρα" από την μεριά της θα παραταχθεί με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα προκειμένου να διεκδικήσει το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης στη "ρεβάνς" στο Τορίνο. Μοναδική απουσία για την Μπάγερν ο Χάβι Μαρτίνεθ.

Οι Βαυαροί αφού παραλίγο να υποστούν σοκ από την Άρσεναλ, θέλουν να συνεχίσουν την προέλασή τους με στόχο το τρεμπλ. Μετά το επιβλητικό 9-2 επί του Αμβούργου διατηρήθηκαν στο +20 από τη Ντόρτμουντ στην Bundesliga και τους χωρίζουν… μαθηματικά από το 23ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους και πρώτο από το 2010. Ο Γιουπ Χάινκες δεν υπολογίζει στη βοήθεια του τιμωρημένου Μαρτίνεθ και του τραυματία Μπαντστούμπερ.

Οι πρωταθλητές Ιταλίας μετά τη νίκη με 2-1 επί της Ίντερ στο Μιλάνο διατηρούν διαφορά εννιά βαθμών οκτώ αγωνιστικές πριν το φινάλε. Με την κατάκτηση ΚΑΙ του φετινού τίτλου προ των πυλών, στόχος είναι η επιστροφή τους στην κορυφή της Ευρώπης. Εκεί όπου έχουν να ηττηθούν 18 ολόκληρα ματς. Ο Αντόνιο Κόντε δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, μιας και ο Τζοβίνκο με τον Βούτσινιτς συμπεριλήφθηκαν στην 22μελή αποστολή.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί άλλες έξι φορές συνολικά, όλες στους ομίλους. Τη σεζόν 2004/05, η Γιουβέντους είχε νικήσει 1-0 στο Μόναχο και το Τορίνο, την επόμενη περίοδο οι δύο ομάδες είχαν από μία νίκη στην έδρα τους με 2-1, ενώ το 2009/10 μετά το 0-0 στη Γερμανία οι Βαυαροί θριάμβευσαν 4-1 στην Ιταλία. Η Μπάγερν μετρά 7 νίκες, 5 ισοπαλίες και 5 ήττες ως γηπεδούχος απέναντι σε ιταλικές ομάδες. Η «Γιούβε» έχει προκριθεί και στις πέντε προημιτελικές συναντήσεις της με γερμανικές ομάδες, ενώ σε 14 νοκ άουτ αναμετρήσεις έχει αποκλειστεί μόλις δύο φορές. Στη Γερμανία οι «μπιανκονέρι» έχουν 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και 7 ήττες, αλλά το 1997 είχαν χάσει στο Μόναχο στον τελικό του Champions League από τη Ντόρτμουντ.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Βρετανός Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο επαναληπτικός θα γίνει την επόμενη Τετάρτη (10/4) στο Τορίνο. 


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: