ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κακούργημα πλέον η παράνομη υλοτομία


Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΧΑΝΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑ, ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Αντιμέτωποι με αυστηρότερες ποινές θα έρχονται πλέον όσοι κόβουν δέντρα παράνομα. Όπως τόνισε ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, για πρώτη φορά η παράνομη υλοτομία μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και κακούργημα, ενώ κατάσχονται πλέον όλα τα μέσα υλοτομίας και μεταφοράς,

καθώς και το δίπλωμα οδήγησης του μεταφορέα και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Αυξάνεται δε το διοικητικό πρόστιμο.
Όμοια τιμωρούνται εφεξής και οι παραβάσεις των Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων, δηλαδή υλοτομία εντός αγροκτημάτων, καυσοξύλευση για ατομικές ανάγκες και περισυλλογή υπολειμμάτων υλοτομιών.

Κακούργημα
Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, όπως σημείωσε ο κ. Κατσίποδας, τροποποιήθηκαν δύο άρθρα του Δασικού Κώδικα που αφορούν στην παράνομη υλοτομία και τη μεταφορά της.
Μία από τις βασικές αλλαγές είναι ότι η ζημιά που γίνεται από παράνομη υλοτομία μέχρι του ποσού των 300 ευρώ αποτελεί πταίσμα. Μέχρι πρότινος το όριο αυτό ήταν στα 600 ευρώ. Όταν η ζημιά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, με το νέο νόμο πλέον είναι πλημμέλημα και από τα 10.000 ευρώ και πάνω το αδίκημα χαρακτηρίζεται ως κακούργημα. Με το νόμο που ίσχυε μέχρι πρότινος από τα 600 ευρώ και πάνω ήταν πλημμέλημα. 
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά στον τομέα των κατασχέσεων. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παράνομη υλοτομία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια, κ.λπ.), όπως και τα μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητα, τρακτέρ, φορτηγά), κατάσχονται, όπως και με την παλαιότερη νομοθεσία.

Αφαιρούνται πινακίδες, άδεια, δίπλωμα
Όμως, ως προς τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά, η αλλαγή έγκειται στο εξής: πλέον αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος, η άδεια κυκλοφορίας  του οχήματος και το δίπλωμα του οδηγού. Αυτά αποδίδονται στην Αστυνομία. Το όχημα, αν υπάρχει χώρος να φυλαχθεί από την υπηρεσία, δημεύεται. Αν δεν υπάρχει χώρος, δίνεται στον ιδιοκτήτη, ως μεσεγγυούχο, χωρίς πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας, μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου για την τύχη του.
Με το νέο νόμο επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο στο μεταφορέα, ίσο με το πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων που συνελήφθη να μεταφέρει παράνομα. Η δε αξία των ξύλων υπολογίζεται βάσει του πίνακα διατίμησης που εκδίδει το υπουργείο. Όταν το πρόστιμο πληρωθεί και αφού παρέλθουν 3 μήνες, ο οδηγός μπορεί να πάρει από την Αστυνομία το δίπλωμα οδήγησης. Σε διαφορετική περίπτωση, το δίπλωμα παραμένει στην Αστυνομία μέχρι να αποφασίσει το Δικαστήριο.
«Η εφαρμογή του νέου νόμου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς στις 19 Μαρτίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Τα μέτρα πλέον είναι πολύ πιο αυστηρά, ιδίως όσον αφορά στα μεταφορικά μέσα. Οι δίκες που είναι πταίσμα μπορεί να ορίζονται γρήγορα σχετικά, στο πλημμέλημα όμως ο μέσος χρόνος είναι 3ετία – 4ετία. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την παράνομη υλοτομία, συμπεριλαμβανομένης της δασικής βλάστησης σε αγροκτήματά τους, και να αιτούνται άδεια στα αρμόδια Δασαρχεία», εξήγησε ο κ. Κατσίποδας


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.