ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πρόγραμμα για 35.000 ανέργους! Όλες οι προϋποθέσεις!

Άρχισε από σήμερα, με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, η υλοποίηση του προγράμματος «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους», που απευθύνεται σε 35.000 χιλιάδες νέους ανέργους.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Νέους» του υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελείται από μια δέσμη παρεμβάσεων τριών φάσεων, που αναπτύσσεται ανάλογα με τις ανάγκες των ανέργων νέων και το εκπαιδευτικό

τους επίπεδο.
 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι ωφελούμενοι:
- θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,
- θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και

- με το πέρας της πρακτικής άσκησης, θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
 

Α. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΑΤΕΙ», απαιτείται να έχουν: 

- πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης) ή βεβαίωση περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΑΕΙ ή το ΑΤΕΙ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
- να έχουν γεννηθεί από 1 Ιανουαρίου του 1983 έως 31 Δεκεμβρίου του 1995

- να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Δικαίωμα συμμετοχής επίσης έχουν και όσοι συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις.

 

Β. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» απαιτείται:
- Να έχουν γεννηθεί από 1 Ιανουαρίου του 1983 έως 31 Δεκεμβρίου του 1995.
- Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

 

«Η ανεργία συνιστά το πλέον επώδυνο και, ταυτόχρονα, επικίνδυνο σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης» δήλωσε, με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσκλησης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης. «Για τον λόγο αυτόν» συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, «έχουμε θέσει το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου μας σε πλήρη ετοιμότητα και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την αξιοποίηση κάθε πόρου, που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο για την προσφορά θέσεων εργασίας, ιδίως στις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας. Στόχος μας είναι να αντληθεί το μέρισμα απασχόλησης από παντού».
 

«Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες και ήδη σχεδιάζει μια σειρά από νέες δράσεις, έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η άνοδος της ανεργίας. Τα αμέσως επόμενα βήματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα αφορούν στη δημοσίευση της πρόσκλησης "Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας στον κλάδο του τουρισμού" για 10.000 θέσεις για νέους, καθώς και σε δράσεις ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Με συνέπεια και αίσθηση ευθύνης, προχωράμε σταθερά στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών μας απέναντι στην κοινωνία που πλήττεται» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
 

Το πρόγραμμα προσφέρει στους νέους που θα συμμετάσχουν μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας αλλά και την προοπτική να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας στον τομέα που θα καταρτισθούν.
Για να μην υπάρξει κίνδυνος απολύσεων στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, έχει προβλεφθεί απαγόρευση απολύσεων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.

 

Για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και των δικαιολογητικών, θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας του προγράμματος http://www.voucher.gov.gr, ενώ η βαθμολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί, αυτοματοποιημένα, από το Πληροφοριακό Σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας.
 

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου και θα λήξει στις 22 Μαΐου. Παράλληλα, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το πρόγραμμα, με αριθμό 800 11 44444, με σκοπό την άμεση παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης αλλά και την καταγραφή και επίλυση τυχόν θεμάτων που ανακύψουν.
 

Οι ενδιαφερόμενοι, από αύριο, 2 Απριλίου 2013, μπορούν να βρουν το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης στις ιστοσελίδες:

http://www.ypakp.gr

http://www.epanad.gov.gr,  
http://www.eye-ekt.gr


ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: