ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Οι οδηγοί αδιαφορούν για την ασφάλεια των μαθητών στην οδό Λυκούργου

Την ανάγκη να υπάρχουν δυο σχολικοί τροχονόμοι σε ορισμένα επικίνδυνα πόστα, όπως είναι η οδός Λυκούργου και η οδός Αθηνών, επισημαίνει η σχολική τροχονόμος Ελλη Χριστοπούλου που αναπληρώνει τη Γιώτα Μαρίνη - Λέκκα η οποία τραυματίστηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στις αρχές του μήνα.
Η κ. Χριστοπούλου έχει πόστο στην οδό Μακεδονίας και προσωρινά έχει μεταφερθεί στην οδό Λυκούργου, όπου έγινε το ατύχημα. Διαπιστώνει πως πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, καθώς η κυκλοφορία είναι ιδιαίτερα αυξημένη, οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και
ορισμένοι αποδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους ότι αδιαφορούν για την ασφάλεια των παιδιών αλλά και του σχολικού τροχονόμου.
Ζητάει από τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της ίδιας και των συναδέλφων της, να μη βιάζονται και να ξεκινούν το όχημά τους μόνο όταν ο σχολικός τροχονόμος έχει επιστρέψει στο πεζοδρόμιο, καθώς πάντα υπάρχουν κίνδυνοι όπου υπάρχουν παιδιά. "Βάζουμε μπροστά τον εαυτό μας για να προστατεύσουμε τα παιδιά. Κανονικά όλοι οι οδηγοί θα έπρεπε να σέβονται τις διαβάσεις. Δυστυχώς όμως η παρουσία μας είναι απαραίτητη για να είναι πιο ασφαλή τα παιδιά". Παρατηρεί δε πως: "Η κ. Λέκκα τραυματίσηκε 2η φορά. Ευτυχώς που δεν τραυματίστηκε κάποιο παιδί γιατί τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο άσχημα και όλοι φυσικά θα τα είχαν βάλει με τη σχολική τροχονόμο".
Να σημειωθεί πάντως πως οι σχολικοί τροχονόμοι παρατηρούν καθημερινά ακόμα και γονείς να βιάζονται να περάσουν αδιαφορώντας για τις υποδείξεις τους. Ακόμα και γονείς που μόλις άφησαν τα παιδιά τους στο σχολείο φέρονται ανεύθυνα, χωρίς να σκέφτονται καν πως στη διάβαση θα μπορούσε να είναι το δικό τους παιδί.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.