
Το νέο πλαίσιο έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με την επίκληση της ειδικής οικονομικής συγκυρίας, και τέθηκε σε διαβούλευση-εξπρές 10 ημερών, με προφανή στόχο να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή.
Ορισμένα από τα σημεία προβλέπουν τα εξής: στις αναπτυσσόμενες περιοχές διατηρείται ο διαχωρισμός τους σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ποιοτικού
μαζικού τουρισμού, σε περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης ήπιου-εναλλακτικού τουρισμού και σε περιοχές μαζικού τουρισμού
εντός αναπτυσσόμενων περιοχών.
Στις πρώτες επιτρέπονταν μόνο νέες εγκαταστάσεις 3-5 αστέρων, κατά προτεραιότητα εντός σχεδίου. Τώρα προτείνεται να επιτραπούν σύνθετες τουριστικές κατοικίες, νέες εγκαταστάσεις εντός οργανωμένων υποδοχέων και μέχρι τον καθορισμό τους αρτιότητα 20 στρεμμάτων, με μέγιστη πυκνότητα 8-9 κλίνες/στρέμμα. Στις δεύτερες η αρτιότητα μειώνεται στα 15 στρέμματα. Στην τρίτη κατηγορία αυξάνεται η αρτιότητα από τα 8 στα 20 στρέμματα, συν οργανωμένους υποδοχείς.
Επ’ αυτών έγινε χθες το πρωί σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία της αντιδημάρχου Παν. Ντίντα, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Καλαμάτας και εκπροσώπων φορέων. Κατά τη διάρκειά της εκείνο που καταγράφηκε είναι ότι πρόκειται για μία πρόχειρη και με πολύ συνοπτικές διαδικασίες τροποποίηση, που αλλάζει όμως πολλά δεδομένα, όπως οι αρτιότητες των οικοπέδων για κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων σε εκτός οικισμού περιοχές. Ενδεικτικά, όπως σημείωσε η κυρία Ντίντα, στον Ταΰγετο, που αναφέρεται στην κατηγορία Β2 «περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιων μορφών- ειδικού – εναλλακτικού τουρισμού», η αρτιότητα μετατρέπεται από τα 8 στρέμματα, που ήταν στο Χωροταξικό του 2009, στα 15 στρέμματα. Αυτό σίγουρα μειώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές. «Πιστεύουμε ότι το σχέδιο το οποίο έχει αναρτηθεί είναι πολύ πρόχειρο, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου, δηλαδή δε γνωρίζουμε ποιες περιοχές εντάσσει το υπουργείο στις διάφορες κατηγορίες.
Με τα λίγα δεδομένα που γνωρίζουμε, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση: στα όρια αρτιότητας για τη δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Προσθήκη του λιμένα της Καλαμάτας στην κατηγορία που αφορά στον τουρισμό κρουαζιέρας. Μεγαλύτερος χρόνος διαβούλευσης με τους φορείς», συμπλήρωσε.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου