ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για τους 28 νεκρούς

Τρομακτικές μαρτυρίες για την τραγωδία στην Ελβετία

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα διαδέχονται την επόμενη ημέρα της μεγάλης τραγωδίας του τροχαίου δυστυχήματος στην Ελβετία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους είκοσι οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα είκοσι δύο δωδεκάχρονα παιδιά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη ποτέ στην Ελβετία. Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 52 άτομα και κατευθυνόταν προς τη Σιον, προσέκρουσε στις 21.15 (τοπική ώρα) στο τοίχωμα σήραγγας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική έξοδο της Σιέρ.
Οι 12χρονοι μαθητές που επέβαιναν και προέρχονταν από δύο σχολεία των περιοχών Μπραμπάντ και Λιμπούργκ του Βελγίου και επέστρεφαν από χειμερινές διακοπές στην περιοχή.

Αφού πέρασε την πεδιάδα, ο οδηγός του λεωφορείου πήρε τον αυτοκινητόδρομο A9 με κατεύθυνση Σιόν-Λωζάνη.

Δύο χιλιόμετρα μετά και για άγνωστο λόγο προσέκρουσε στο κράσπεδο και στη συνέχεια έπεσε με όλη του τη φόρα επάνω στο τσιμεντένιο τοίχωμα της σήραγγας.

Η μετωπική σύγκρουση ήταν εξαιρετικά σφοδρή. Το μπροστινό μέρος του λεωφορείου καταστράφηκε παγιδεύοντας πολλούς από τους επιβαίνοντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για την κυκλοφορία, καθώς πολλοί από τους επιβαίνοντες χρειάσθηκαν τη βοήθεια των πυροσβεστών προκειμένου να απεγκλωβιστούν.

Ο απολογισμός, εξαιρετικά βαρύς.

Μία χαρούμενη σχολική εκδρομή μεταβλήθηκε σε εθνικό πένθος. «Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω τον πόνο» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός μαζί με την πρόεδρο της Ελβετίας σε συνέντευξη Τύπου κοντά στο σημείο της τραγωδίας. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα τιμηθούν τα θύματα θα γίνουν γνωστές αργότερα.


Τρία από τα παιδιά που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λορέτ Όνκελινξ. Η κατάσταση πολλών άλλων θεωρείται κρίσιμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης συστάθηκαν επίσης για να είναι παρούσες στα δύο σχολεία για τους γονείς, για τους μαθητές και για τους καθηγητές.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την τραγωδία


«Άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Όλα σκοτείνιασαν. Τα καθίσματα είχαν εκτοξευτεί στο οδόστρωμα και εγώ βρέθηκα σφηνωμένος ανάμεσα σε δύο θέσεις». Με αυτά τα συγκλονιστικά λόγια περιγράφει ένα δωδεκάχρονος μαθητής που διεσώθη με ελαφρά κατάγματα, το τραγικό δυστύχημα στο καντόνι του Βαλέ στην Ελβετία.

Με 28 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά ηλικίας 11-12 χρόνων, τρία ακόμα παιδιά να νοσηλεύονται σε κώμα και δεκάδες άλλα να έχουν τραυματιστεί, το δυστύχημα στη σήραγγα στην πόλη Σιέρε συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανάμεσα στα παιδιά βρίσκονταν και δέκα που φοιτούσαν στο σχολείο του Λομέλ στο Βέλγιο αλλά είναι Ολλανδικής υπηκοότητας χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν συμπεριλαμβάνονται στους τραυματίες ή τα θύματα. Δύο καθηγητές φυσικής αγωγής ο Φρανκ και η Μονίκ, καθώς και ο εκπαιδευτής του σκι βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα.

Το λεωφορείο που έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα έχει μεταφερθεί σε ειδικό χώρο και η σήραγγα έχει δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία. Μια αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε το εφιαλτικό ατύχημα σε ενημερωτική ιστοσελίδα της Ελβετίας, κάνοντας λόγο πως το λεωφορείο τυλίχθηκε αμέσως στις φλόγες κατά την πρόσκρουσή του στα τοιχώματα της σήραγγας. «Είδα τα καθίσματα του λεωφορείου να εκτοξεύονται βίαια, παντού υπήρχε αίμα, ενώ έβλεπα παιδιά ακόμα ζωντανά χωρίς να υπάρχει κανείς να τα βοηθήσει. Έβλεπα παιδικά μάτια να με κοιτούν χωρίς να ξέρω αν είναι ακόμα στη ζωή ή όχι».

Ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Αλέν Ριτμέρ δήλωσε σοκαρισμένος. «Είμαι 20 χρόνια στη δουλειά και οι σκηνές που είδα ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία. Ο μόνος λόγος που δεν καταρρεύσαμε ήταν επειδή ακούγαμε τα παιδιά που έκλαιγαν και έπρεπε να τα σώσουμε».

Αδιευκρίνιστα τα αίτια της τραγωδίας
Οι δύο οδηγοί, που έχασαν επίσης τη ζωή τους στο δυστύχημα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αποκλείεται να έχασαν τον έλεγχο λόγω κόπωσης, καθώς είχαν αναπαυθεί επαρκώς και οδηγούσαν μόλις μια ώρα, ενώ το λεωφορείο ήταν σύγχρονης τεχνολογίας και πληρούσε όλους τους κανονισμούς ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες οι μαρτυρίες μέχρι τώρα κάνουν λόγο για άνευ λόγου αργοπορημένη αντίδραση της ελβετικής αστυνομίας καθώς ενώ το ατύχημα συνέβη λίγο μετά τις εννιά οι αρχές ενημερώθηκαν επισήμως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Συγκλονισμένη η Ευρώπη
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του ενώ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο μίλησε για μέρα εθνικού πένθους, ενώ και η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλιάς των Βέλγων Αλβέρτος ο 2ος πρόκειται να συναντηθεί με συγγενείς των θυμάτων. 

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...