ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ποδήλατο: χρήσιμες συμβουλές για τους νέους αναβάτες

Αν σας μπήκε το “σαράκι” του ποδηλάτου -είτε φιλοδοξείτε να λάβετε μέρος στον περίφημο Γύρο της Γαλλίας είτε επιθυμείτε να απλοποιήσετε τις μετακινήσεις σας στην πόλη- διαβάστε ορισμένες συμβουλές για να προετοιμαστείτε σωστά και να απολαύσετε τη βόλτα σας.

–Κατάλληλος εξοπλισμός

Αν κυκλοφορείται με το ποδήλατο στην πόλη ή σας αρέσει η ποδηλασία στο βουνό ή οι κούρσες ταχύτητας προβλέπονται διαφορετικά είδη ποδηλάτου για κάθε χρήση. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι
να επιλέξετε το ποδήλατο που ανταποκρίνεται καλύτερα στη χρήση για την οποία το προορίζετε.
Φροντίστε να φοράτε πάντα κράνος για την προσωπική σας προστασία, καθώς μπορεί να αποβεί σωτήριο σε περίπτωση πτώσης.
Έχετε πάντα στο ποδήλατό σας ένα παγούρι με νερό για να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας σε μακρές ή απαιτητικές διαδρομές. Για πολύ μακρές διαδρομές υπάρχουν σάκοι νερού χωρητικότητας έως δύο λίτρα.
Και βέβαια, στην περίπτωση που κάνετε μεγάλες διαδρομές, ειδικά στο ύπαιθρο, χρησιμοποιήστε αντιηλιακό και βάλτε γυαλιά ηλίου.

–Το σωστό ξεκίνημα

Αν είστε νέος ποδηλάτης ξεκινήστε χωρίς να πιέσετε τον εαυτό σας. Κάντε μικρές διαδρομές και αυξήστε τις αποστάσεις σταδιακά.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές στο smartphone σας (αν έχετε) για να καταγράψετε την απόσταση που διανύσατε και τον χρόνο που απαιτήθηκε, να συμβουλευτείτε οδικό χάρτη για τις διαδρομές σας κλπ.
Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλη σε ομίλους ποδηλατών ανεξαρτήτως της εμπειρίας σας (όπως οι Ποδηλάτες και οι Προβομάστορες ). Ως μέλη μιας ομάδας μπορείτε να ανταλλάξετε εμπειρίες, να γνωρίσετε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και να κάνετε τις διαδρομές σας πιο ευχάριστες.

–Η σωστή προετοιμασία

Πριν ασκηθείτε είτε στο ποδήλατο είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο φροντίστε να έχετε φάει και ενυδατωθεί κατάλληλα.
Τουλάχιστον μια ώρα πριν την ποδηλατική διαδρομή φάτε ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Επίσης πιείτε πολύ νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδρομή.
Η ποδηλασία απαιτεί δύναμη και αντοχή σε όλο το σώμα, καθώς καταπονείται μεγάλος αριθμός μυϊκών ομάδων: τετρακέφαλοι, γλουτοί, οπίσθιοι μηριαίοι κ.α
Επίσης, μύες όπως το στήθος και οι τρικέφαλοι συμβάλλουν στη διατήρηση της σωστής στάσης και άρα του ελέγχου του ποδηλάτου.
Η ποδηλασία έχει πολύ θετική συμβολή στην καρδιακή λειτουργία, αλλά θα χρειαστεί να δυναμώσετε τους μύες σας για να διατηρήσετε την αντοχή και την ικανότητά σας.
ΑΠΟ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: