ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Παναγιωτόπουλος: Στόχος η ανάπτυξη του Μαινάλου με προστασία του περιβάλλοντος


 Το χιονοδρομικό του Μαινάλου είναι το πιο ασφαλές χιονοδρομικό της χώρας
Σε δύο άξονες κινήθηκε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του
Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διοίκησης του Συλλόγου. Ο πρώτος άξονας ήταν οι δραστηριότητες του Συλλόγου και ο δεύτερος η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου ενός σημαντικού κομματιού της ενασχόλησης της διοίκησης.
Κεντρικό ζήτημα η ανάπτυξη του Μαινάλου με προστασία του περιβάλλοντος 
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος απαριθμώντας τις δραστηριότητες του Συλλόγου κεντρικό ζήτημα είναι η ανάπτυξη του Μαινάλου με ταυτόχρονη όμως προστασία του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό πήραν μέρος και στη διαβούλευση που έγινε για την προστασία του βουνού. "Ό,τι γίνει στο βουνό δεν πρέπει να καταστρέψει το περιβάλλον" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΣ. Όσον αφορά τις δραστηριότητες αυτές είναι οι συνήθεις για τους ορειβατικούς συλλόγους όπως η αναρρίχηση, η ορειβασία, το ποδήλατο, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου η Αρετή Μαραγκού κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην κατάβαση. Εκτός από αυτά ο Σύλλογος πραγματοποιεί ασκήσεις, λειτουργεί σχολές διάσωσης ενώ πραγματοποιεί εθελοντικές αιμοδοσίες. Κορυφαία στιγμή για το Σύλλογο θα είναι και η συνδιοργάνωση με το ΣΑΟΟ τον Ιούλιο της Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης που θα γίνει στο Μαίναλο στο χώρο του καταφυγίου που ανήκει στον ΕΟΣ Τρίπολης. Επίσης τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο αγώνας Roler ski και βέβαια την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί στο Μαίναλο θα γίνει ο πρώτος παιδικός αγώνας προαγωνιστικού σκι και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 50 παιδιά.

Το χιονοδρομικό λειτούργησε οργανωμένα για πρώτη φορά στα χρονικά του
Το δεύτερο κομμάτι της συνέντευξης του κ. Παναγιωτόπουλου αφορούσε στη λειτουργία του Χιονοδρομικού κέντρου για το οποίο σημείωσε πως πρώτη φορά λειτουργεί οργανωμένα, αφού έγινε μία σημαντική προσπάθεια από όλους για αυτό. Τόνισε μεταξύ άλλων πως μπήκε ρεύμα μετά από χρόνια ενώ ήδη έχουν επισκεεφτεί το χιονοδρομικό μόνο σε ένα μήνα 50 χιλιάδες επισκέπτες και η ικανοποίηση είναι γενική με μικρά παράπονα που προσπαθούν όσα από αυτά είναι δικαιολογημένα να πάψουν να υφίστανται.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως τα πάντα λειτουργούν με ασφάλεια και υπάρχει η έγκριση του ΕΟΤ ενώ διευκρίνισε πως το Χιονοδρομικό του Μαινάλου είναι το πιο ασφαλές στη χώρα, έχει κοντά νοσοκομείο, είναι φιλικό στον επισκέπτη, χωρίς κινδύνους  και  διαθέτει μόνιμα γιατρό. Επίσης επεσήμανε πως παράπονα σχετικά με την έκδοση ή μη αποδείξεων αφορούν στον ιδιώτη που έχει νοικιάσει το σαλέ ή τις σχολές ενοικίασης σκι αλλά από όσο γνωρίζει δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αφού το ΣΔΟΕ έχει κάνει συνεχείς ελέγχους.
Η προοπτική για το ΧΚ Μαινάλου είναι να γίνει μία εταιρεία που θα αναλάβει τη λειτουργία του αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα ακολουθηθεί το μοντέλο που υιοθετήθηκε τη φετινή χρονιά ενώ οι απαιτήσεις είναι να αποκατασταθούν- ανακαινηθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, να υπάρξει κτιρική ανακαίνιση και η δημιουργία ενός μικρού ίσως σαλέ χωρίς να πλήξει το φυσικό περιβάλλον και να μπουν δύο ακόμα αναβατήρες εναέριοι ή ένας εναέριος και ένας συρόμενος.
Όσον αφορά κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά σχετίζονται με νομικές διαδικασίες που αφορούν σε κτίσματα που είχαν γίνει αυθαίρετα καθώς και με την εταιρεία που είχε αναλάβει τη λειτουργία του χιονοδρομικού τα περασμένα χρόνια και διεκδικεί πράγματα καθώς και με παράπονα για διάφορους λόγους που γίνονται στο ΑΤ Λεβιδίου.
Για τη βελτίωση του δρόμου πρόσβασης (λακκούβες) σημείωσε ότι τα μκροπροβλήματα θα βελτιωθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια όταν το επιτρέψει ο καιρός, αφού δεν πρόλαβαν οι υπηρεσίες να κάνουν όλες τις  απαιτούμενες παρεμβάσεις ενώ για τα οικονομικά που είναι σημαντικό θέμα για τη λειτουργία του ΧΚ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή βάζουν από το ταμείο του Συλλόγου 10 χιλιάδες ευρώ, 15 χιλιάδες ευρώ αναμένουν να εισπράξουν από την ενοικίαση του σαλέ και των δύο σχολών και έχουν πάρει και 20 χιλιάδες ευρώ από το δήμο Τρίπολης.

ΑΠΟ http://www.arcadiaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: