ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Δηλητηριασμένα δολώματα σκοτώνουν απειλούμενα είδη

Τον θάνατο σε ζώα της Καστοριάς σκορπίζουν τα δηλητηριασμένα δολώματα, η χρήση των οποίων αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και σε χώρες της Μεσογείου και πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, καθώς και είδη απειλούμενων θηλαστικών, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και ο λύγκας της Ιβηρικής χερσονήσου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Τελευταίο θύμα ένας λύκος, ο δεύτερος νεκρός για το 2012 που βρέθηκε στη δασική περιοχή της Κορησού Καστοριάς από την ομάδα άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Πρόκειται για έναν αρσενικό λύκο, ηλικίας 7 ετών και βάρους 65 κιλών ο οποίος μεταφέρθηκε στο Σταθμό Περίθαλψης της Καστοριάς για νεκροψία και συλλογή δειγμάτων γενετικού υλικού για τη μελέτη του είδους.

Σύμφωνα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκαν και κρούσματα δηλητηριασμένων σκύλων από δολώματα στην περιοχή, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τις τοξικολογικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου 2010, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και οργανώσεις από την Ισπανία και την Πορτογαλία, υλοποιεί πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα λυκόπουλα «σώζουν» τους λύκους

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παρεξηγημένο κυνηγό των ελληνικών δασών, τον λύκο, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί πρόγραμμα συνεργασίας με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, συντονίζοντας την προσπάθεια όλων των συστημάτων Λυκόπουλων, να σώσουν τους λύκους και να ενισχύσουν τη δράση της οργάνωσης γι΄αυτούς.

Σε όλη τη διάρκεια του 2010 και με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού, τα λυκόπουλα της χώρας οργάνωσαν με την υποστήριξη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, εκδηλώσεις με σκοπό να ενημερώσουν τους πολίτες και να βοηθήσουν τον λύκο. Σε 45 εκδηλώσεις, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 5000 παιδιά, συγκεντρώθηκαν 2706,05€, χρήματα τα οποία θα παραδώσουν τα λυκόπουλα στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 11.00 στο ξενοδοχείο Holiday Inn.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: