ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Παμίσος – Εράνη Φιλιατρών: Λευκή ισοπαλία στη Μεσσήνη…

Στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας Παμίσου

Ισόπαλος χωρίς γκολ έληξε ο πρώτος αγώνας της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας Παμίσου Μεσσήνης – Εράνης Φιλιατρών, που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης. Το αποτέλεσμα θεωρείται δίκαιο, καθώς και οι δύο ομάδες έχασαν ευκαιρίες. Όλα πλέον θα κριθούν στη ρεβάνς στα Φιλιατρά, με την τριφυλιακή ομάδα να έχει το πλεονέκτημα, μιας και θ’ αγωνιστεί στην έδρα της.
Η Εράνη Φιλιατρών ξεκίνησε δυνατά το ματς και ..........

έχασε δύο καλές ευκαιρίες με τους Βαγγέλη Κουτσουρέ, Δημήτρη Μικελάτο.



Ο Πάμισος Μεσσήνης ισορρόπησε και απείλησε με τους Βαγγέλη Κουλόπουλο και Σωτήρη Δημητρακόπουλο. Στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, οι «πράσινοι» της Μεσσήνης πίεσαν, και έχασαν ευκαιρίες με τους Βαγγέλη Κουλόπουλο, Παναγιώτη Γερμάνη. Στο τελευταίο 15λεπτο, η Εράνη Φιλιατρών έψαξε το γκολ με τους Άγγελο Μπαστακό, Δημήτρη Μικελάτο, αλλά ο Νίκος Κατσίποδας με εντυπωσιακές επεμβάσεις κράτησε ανέπαφη την εστία του. Χωρίς προβλήματα ήταν η διαιτησία του Ηλία Αλεξέα. Βοηθοί ήταν οι Στάθης Ζαρακοβίτης και Κώστας Αδαμόπουλος.

ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ (Γιώργος Αργυρόπουλος, Νίκος Γεωργακλής): Κατσίποδας, Ι. Καλογερόπουλος, Αρβανίτης, Μπούρδος, Δασκαλάκης, Δημητρακόπουλος, Αντωνίου (46΄ Γερμάνης), Χρ. Τρίψας (63΄ Βαβαρούτσος), Κουλόπουλος (80΄ Πολυχρόνης), Ηλιόπουλος, Αντ. Καλογερόπουλος.

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ (Νίκος Κακαλέτρης, Νίκος Καρδακάρης): Αθανασόπουλος, Ι. Γρηγορακάκης (52΄ Νινιός), Φουρναράκος (79΄ Καραχάλιος), Μπαστακός, Ντινιώτης, Κώτσος, Αγγ. Γεωργιόπουλος (61΄ Κόλλιας), Κουτσουρές, Μικελάτος, Ανδρεόπουλος, Λυμπερόπουλος.

Παρατηρητής του ημιτελικού ήταν ο Γιάννης Δημητρακόπουλος, ενώ γιατρός η Κατερίνα Ρέμη.
• Το ματς παρακολούθησαν 100 και πλέον φίλαθλοι (ανασταλτικός παράγοντας ήταν το εργάσιμο της ημέρας και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες).

                                                                                            
Το φιλμ του αγώνα
10΄ ο Δημήτρης Μικελάτος εκπληκτική πάσα στον Βαγγέλη Κουτσουρέ, ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής αντί να σουτάρει, έκοψε στον Άγγελο Γεωργιόπoυλο, χάνοντας μεγάλη ευκαιρία.
17΄ ο Ηλίας Ηλιόπουλος σέντρα, ο Βαγγέλης Κουλόπουλος από ευνοϊκή θέση, αδύναμη κεφαλιά, ο Βασίλης Αθανασόπουλος μπλόκαρε.
23΄ ο Δημήτρης Μικελάτος ατομική προσπάθεια και δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, ο Πέτρος Μπούρδος κόντραρε σε κόρνερ.
30΄ ο Βαγγέλης Κουλόπουλος έπειτα από μαρκάρισμα του Σωτήρη Φουρναράκου μέσα στην περιοχή, βρέθηκε στο έδαφος. Ο διαιτητής Ηλίας Αλεξέας έδειξε να συνεχιστεί το ματς. 37΄ ο Αντώνης Καλογερόπουλος εκτέλεσε φάουλ, ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος αφύλαχτος στο δεύτερο δοκάρι δεν μπόρεσε να πλασάρει.
42΄ ο Αντώνης Καλογερόπουλος εκτέλεσε φάουλ, ο Βαγγέλης Κουλόπουλος κοντινή κεφαλιά, ο Βασίλης Αθανασόπουλος έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ.
64΄ ο Ηλίας Ντινιώτης πρόλαβε και έδιωξε προ του Βαγγέλη Κουλόπουλου σε κόρνερ.
78΄ ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος κάθετη πάσα στον Αντώνη Καλογερόπουλο, που έκοψε ωραία στον Βαγγέλη Κουλόπουλο, έκανε το δυνατό σουτ, ο οπισθοχωρημένος Κυριάκος Λυμπερόπουλος κόντραρε.
80΄ ο Στάθης Αρβανίτης εκτέλεσε φάουλ, ο Παναγιώτης Γερμάνης κοντινή κεφαλιά, άουτ. 86΄ ο Βαγγέλης Κουτσουρές κόρνερ, ο προωθημένος Άγγελος Μπαστακός γυριστή κεφαλιά, ο Νίκος Κατσίποδας έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ.
89΄ ο Βαγγέλης Κουτσουρές φάουλ, ο Δημήτρης Μικελάτος κεφαλιά, ο Νίκος Κατσίποδας απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ.
90΄ ο Βαγγέλης Κουτσουρές κόρνερ, ο Άγγελος Μπαστακός δυνατή κεφαλιά, ο Νίκος Κατσίποδας έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ.
92΄ ο Πέτρος Mπούρδος έκανε λάθος, η μπάλα έφθασε στον Δημήτρη Μικελάτο, που βρέθηκε απέναντι στον Νίκο Κατσίποδα, έκανε το δυνατό σουτ, ο πορτιέρο των «πρασίνων» της Μεσσήνης απέκρουσε σε κόρνερ. Μια απίστευτη ευκαιρία για την Εράνη Φιλιατρών

Χ.Ε.


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...