ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΟΕΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου μας, θέλω να ενημερώσω όλους τους συνδημότες για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 23-01-2012 και συγκεκριμένα για το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του δήμου.
Συγκεκριμένα και ενώ σαν πρόεδρος εκφώνησα το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ζήτησε το λόγο επί της διαδικασίας του Δημοτικού Συμβουλίου μέλος της προσωρινής Επιτροπής Εργαζομένων στο δήμο.
Να τονίσω ότι επί της διαδικασίας της λειτουργίας ..........

του δημοτικού συμβουλίου, δεν προβλέπεται να παρεμβαίνει κανείς άλλος, παρά μόνο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Υπενθυμίζοντας σαν πρόεδρος τα πιο πάνω, συνάδελφοι από την αντιπολίτευση μου ζητούσαν επίμονα και παρά τον κανονισμό, ν’ αφήσω τον εκπρόσωπο των εργαζομένων να παρέμβει στη διαδικασία και να μην του αφαιρώ τον λόγο.
Εξήγησα ότι δεν αφαιρώ από κανένα τον λόγο και ειδικά από τους εργαζόμενους, αλλά θα πρέπει πρώτα ν’ ακουσθεί η εισήγηση και στη συνέχεια θα δοθεί ο λόγος σε όλους και φυσικά στους εργαζόμενους. Άλλωστε οι εργαζόμενοι είχαν προσκληθεί για να τους ακούσουμε στο δημοτικό συμβούλιο.
Είναι έξω από κάθε δεοντολογία πριν ακουσθεί η εισήγηση, να δίδεται ο λόγος σε μη μέλος του δημοτικού συμβουλίου, θέτοντας μάλιστα θέμα διαδικασίας.
Υπενθύμισα δε ότι θέμα διαδικαστικό μπορεί να τεθεί μόνο από μέλη του δημοτικού συμβουλίου και από κανέναν άλλο.
Εδόθη η εντύπωση ότι δέχθηκαν τις εξηγήσεις και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος άρχισε την εισήγησή του.
Τότε η Επιτροπή των εργαζομένων και ενώ μιλούσε ο εισηγητής αποχώρισε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μόλις η μείζων αντιπολίτευση είδε την Επιτροπή ν’ αποχωρεί άρχισε και πάλι να διακόπτει την εισήγηση και ν’ απειλεί ότι θ’ αποχωρήσουν και αυτή.
Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε τον λόγο, υπενθυμίζοντας τη διαδικασία προσπάθησε να μην αποχωρίσει η μείζων αντιπολίτευση και να συνεχιστεί η διαδικασία.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε στα λεγόμενα του Δημάρχου και η μείζων μειοψηφία αποχώρισε από την αίθουσα. Στην αίθουσα παρέμεινε ο κ. Κουκούμης της ελάσσονος μειοψηφίας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμμετέχει στην συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.
Η διαδικασία που ακολουθεί το Δημοτικό συμβούλιο δεν γίνεται με απόφαση του προέδρου, αλλά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης στο δήμο και μόνο τα μέλη του που είναι εκλεγμένα από τους δημότες της Τριφυλίας, μπορούν να θέτουν θέμα σχετικό με τη διαδικασία και ν’ αποφασίζουν.
Τέλος θέλω να εκφράσω την λύπη μου γιατί ο φυσικός χώρας για να γίνεται κάθε συζήτηση και να παίρνονται οι όποιες αποφάσεις, ακόμα και όταν διαφωνούμε, είναι οι αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ



ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.