ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΜΚΟ Rommel: Τρία κρούσματα με θύματα γεράκια στη νότια Ηλεία

Αυξάνονται τα κρούσματα με θύματα γεράκια και γενικότερα αρπακτικά πτηνά, στην περιοχή της Ηλείας. Τις τελευταίες ημέρες η φιλοζωϊκή ΜΚΟ Rommel έχει κληθεί να αντιμετωπίσει
αρκετές περιπτώσεις, τρεις όμως είναι οι πιο χαρακτηριστικές.
Στο Ανεμοχώρι του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, πολίτης κάλεσε το Rommel τα μέλη του οποίου από ελαιοτριβείο της περιοχής, παρέλαβαν ένα γεράκι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από τον κτηνίατρο της οργάνωσης Γιάννη Καλογερόπουλο και τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, δεν κατέστη δυνατό να σωθεί το αρπακτικό πτηνό.
Σε δεύτερη περίπτωση στο χωριό Αρήνη του δήμου Ζαχάρως το απόγευμα της Πέμπτης τα μέλη του
Rommel παρέλαβαν ένα τραυματισμένο γεράκι, από πολίτες της περιοχής, που φρόντισαν πρώτα να «βαφτίσουν» το άτυχο αρπακτικό ως «Μπάμπη». Μετά από περίθαλψη που δέχθηκε από τα μέλη του Rommel, ο Μπάμπης θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί για την Αίγινα και για το Κέντρο Προστασίας του ΕΚΠΑΖ. Μόλις αναρρώσει πλήρως το γεράκι θα επιστρέψει στο φυσικό του χώρο στην Ηλεία
Στην τρίτη περίπτωση ένας κάτοικος της Αμαλιάδας, ο Παναγιώτης Μάργαρης, δείχνοντας ευαισθησία και ζήλο, βοήθησε την διάσωση και περίθαλψη ενός ακόμα γερακιού. Ο κτηνίατρος του Rommel κ. Καλογερόπουλος αφού προσέφερε την απαραίτητη φροντίδα στο αρπακτικό, το προετοίμασε κατάλληλα για να ταξιδέψει στην Αίγινα για το Κέντρο Προστασίας του ΕΚΠΑΖ, έως ότου αναρρώσει πλήρως για να επιστρέψει και αυτό στην περιοχή του.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΠΑΖ Παύλο Μπίτρο, ο πρόεδρος του Rommel Ηρακλής Ματρόζος μετέφερε στατιστικά στοιχεία από το βιβλίο πρακτικών του σταθμού της Ηλείας, και φαίνεται από αυτά πως τα κρούσματα των πληγωμένων αρπακτικών το τελευταίο δίμηνο, έχουν αυξηθεί αρκετά.
«Κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να μην σκοτώνουν τα αρπακτικά, καθώς δεν κερδίζουν κάτι από την πράξη αυτή, αντίθετα καταστρέφουν την οικολογική αλυσίδα του τόπου. Παρακαλούμε ακόμα οι συμπολίτες μας να μην χρησιμοποιούν δηλητήρια σε οποιαδήποτε μορφή ή αν τα χρησιμοποιούν να μην τα αφήνουν ανεξέλεγκτα σε εξωτερικούς χώρους, όπου μπορούν έτσι να δηλητηριαστούν άγρια ζώα και πτηνά. Είναι ευθύνη όλων και χρέος μας η διάσωση και διαφύλαξη της χλωρίδας και της πανίδας μας» είπε ο κ. Ματρόζος.

 ΑΠΟ http://ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.