ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Συνεργασία με τους Δήμους για λιμενικές υποδομές...

Ολοκληρώθηκε με μια λαμπρή τελετή την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου η παράδοση της διοίκησης του λιμανιού της Κορίνθου στην αρμοδιότητα του Δήμου Κορινθίων με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.
Στην συνάντηση αυτή παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες υπεύθυνοι για θέματα λιμένων.
Η συζήτηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και όλοι αναφέρθηκαν στην μεγάλη προσπάθεια και αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη ώστε να λυθούν χρονίζοντα θέματα για την Περιφέρεια
Πελοποννήσου και τουλάχιστον μέχρι στιγμής τα καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία.
Σε δηλώσεις του για το λιμάνι της Κορίνθου ο Περιφερειάρχης τόνισε:
«Γίνεται σε μια εξαιρετικά ιστορική περιοχή όπως είναι η περιοχή της Κορίνθου και όπως γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Υπουργός γιατί εντρυφεί στην ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που εν πολλοίς άλλαξε τα δεδομένα της αρχαίας Ελλάδας.
Η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που ουσιαστικά καθοδήγησε την ιστορία της Μακεδονίας και βέβαια εδώ έχουμε τη χαρά να βρίσκεται και να συναντιέται με την Κορινθία η Αρχαία Σικυώνα, το άντρο της Πελοποννήσου εκεί που θεμελιώθηκε σε υψηλό επίπεδο η πολιτιστική ποιότητα, εκεί όπου δημιουργήθηκε όλος ο προβληματισμός της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης.
Θα ήθελα με την παρουσία εδώ του κ. Υφυπουργού να επισημάνω ότι είναι αδιανόητο μια χώρα με 135.000 χλμ ακτογραμμής εδώ και πολλές δεκαετίες να μην έχει λιμενική πολιτική.
Επίσης χαίρομαι ιδιαίτερα για την συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους η οποία είναι σε τέτοιο υψηλό επίπεδο όπου σήμερα δεν συζητάμε για μια λογική ιδιοτελούς προσέγγισης του ζητήματος αλλά θεωρούμε ότι η ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για μια συγκεκριμένη πολιτική στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι το Α και το Ω στο σχεδιασμό μας.
Είμαι γνώστης επειδή για πολλά χρόνια θήτευσα στην κεντρική πολιτική σκηνή και των μεγάλων ζητημάτων και των μεγάλων προβλημάτων πάνω στην άσκηση λιμενικής πολιτικής και είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κ. Υφυπουργέ, θα αναλάβετε την ευθύνη για να διατυπώσετε την λιμενική πολιτική όπως αυτή θα αποφασιστεί και θα εισηγηθεί μέσα από την έκθεση διεθνών εμπειρογνωμόνων που έχετε αναθέσει όπως είναι η Morgan Stanley, ο Όμιλος Πειραιώς και οι υπόλοιπες κοινοπραξίες προκειμένου να έχουμε μια άρτια, δυναμική και επεκτατική λιμενική πολιτική.
Σε αυτή τη λογική θεωρώ ότι χρειάζονται νέες σύγχρονες προσεγγίσεις.
Είναι ανεπίτρεπτο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το νησί της Πελοποννήσου, να στερείται από την ικανότητα και την δυνατότητα να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη λιμενική πολιτική.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνορεύει, γειτνιάζει με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, με τον Πειραιά και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας. Και είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας για την λιμενική πολιτική η οποία θα ασκηθεί.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αγαστή, σε άριστη συνεργασία με τους δήμους και τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα με τους παρευρισκομένους σήμερα Δημάρχους, τον Δήμαρχο Κορινθίων και τον Δήμαρχο Σικυωνίων διαμορφώνει μία στρατηγική πάνω στο θέμα της αξιοποίησης των λιμένων. Ήδη αυτή τη στιγμή δύο μεγάλα λιμάνια έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, τέσσερα σημαντικά αλιευτικά καταφύγια – το ένα βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίων – το οποίο απεγκλωβίζεται από μία δικαστική αντιδικία και θα πάρει την κατεύθυνση της πραγμάτωσης και της υλοποίησης.

 ΑΠΟ http://radio936.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...