ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Θέμα ημερών η προκήρυξη για το πετρέλαιο στο Κατάκολο


Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη των πρώτων διεθνών διαγωνισμών για έρευνα υδρογονανθράκων και στη χώρα μας. Πρόκειται για τις περιοχές του δυτικού Κατάκολου, του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, όπου οι εκτιμήσεις θέλουν να υπάρχουν 250 με 280 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έχει έτοιμα τα κείμενα των διεθνών διαγωνισμών και αναμένεται η συνυπογραφή και από τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.
Τα αποθέματα στις τρεις περιοχές, όπως προκύπτουν από παλαιότερες έρευνες, μπορούν να αποφέρουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια (με τιμές
βαρελιού 80 έως 100 δολάρια).
Στις περιοχές αυτές είχαν γίνει και παλαιότερα έρευνες και υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα. Στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις δείχνουν 50 με 80 εκατ. βαρέλια, ενώ στο δυτικό Κατάκολο υπολογίζονται αποθέματα 3 με 8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει μέχρι το τέλος του 2012 να δώσει για έρευνες 10 με 15 θαλάσσια οικόπεδα στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Μάλιστα, επιστήμονες μιλούν για ποσότητες ισοδύναμες με αυτές της Αλάσκας.
Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στο «σκανάρισμα» των περιοχών για τον εντοπισμό νέων δεδομένων που να δείχνουν την ύπαρξη υδρογονανθράκων.
Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει «βολιδοσκοπηθεί» από μεγάλες ξένες εταιρείες στον χώρο της έρευνας κι εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου αυτές να προχωρήσουν άμεσα σε γεωτρήσεις.

 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: