ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους


Την μανία της φύσης που δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της έζησε χθες για ακόμα μια φορά ο Νομός Ηλείας, με ανεμοστρόβιλους να «χτυπούν» κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και θερμοκήπια στο πέρασμά τους.


Ειδικότερα αντιμέτωποι με την καταστροφή ήρθαν χθες νωρίς το πρωί οι ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης στην Γλύφα Βαρθολομιού, όταν αντίκρισαν την κτηνοτροφική τους μονάδα στο έλεος της καταστροφής, ύστερα από τον δυνατό ανεμοστρόβιλο που έπληξε τα ξημερώματα το σημείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νωρίς το ξημέρωμα της Τρίτης, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που έπλητταν εκείνη την ώρα την περιοχή του Βαρθολομιού είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ανεμοστρόβιλοι, ένα φαινόμενο που είναι συχνό τα τελευταία χρόνια στο σημείο.

Απόρροια των έντονων ανέμων ήταν να αποκολληθεί η στέγη της μονάδας και να εκτοξευθεί μέτρα μακριά, καταλήγοντας στο απέναντι χωράφι, ενώ τα ζώα και οι τροφές που διατηρούσαν οι ιδιοκτήτες αφέθηκαν στο έλεος της βροχής.

Η κτηνοτροφική μονάδα που λειτουργεί τα τελευταία έξι χρόνια στην Γλύφα, δεν είχε υποστεί ξανά στο παρελθόν ζημιές, με τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν απελπισμένοι από την άσχημη εξέλιξη. Ο Μιχάλης Φλίγκος και ο γιος του Μαρίνος, που διατηρούν την κτηνοτροφική μονάδα, σε δηλώσεις τους στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», τόνισαν ότι η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη ενώ η μονάδα είναι αδύνατον να λειτουργήσει έως ότου επισκευαστεί η στέγη, ζητώντας από την πολιτεία να τους βοηθήσει για να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά έξοδα.


«Η καταστροφή που αντικρίσαμε είναι ανυπολόγιστη. Προσπαθούμε από το πρωί με νάιλον να σκεπάσουμε τη στέγη μέχρι να βρεθεί μια λύση. Δεν υπάρχουν χρήματα για να αποκαταστήσουμε την ζημιά και τώρα είμαστε στο έλεος. Ολόκληρη η στέγη έχει αποκολληθεί ενώ οι τροφές που είχαμε μέσα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από την βροχή. Η μονάδα αυτή ήταν το μοναδικό μας εισόδημα», τόνισε ο κ. Φλίγκος.


Μεγάλες οι ζημιές και στο Επιτάλιο
Σηκώνοντας ολόκληρα θερμοκήπια στο πέρασμά του ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε χθες το μεσημέρι την περιοχή του Επιταλίου, άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές. Οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν ήδη στα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα και τις ζημιές που άφησαν στο πέρασμά τους οι δυνατοί άνεμοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν χθες οι αγρότες ήταν αδύνατον να προστατέψουν τις περιουσίες τους παραμένοντας απλοί θεατές στην μανία της φύσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
giakoumelou@gmail.com
ΑΠΟ http://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: