ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Συνέδριο της εφημερίδας "Εξπρές": Γεωργία, τουρισμός και καινοτομία, πυλώνες ανάπτυξης της Μεσσηνίας

Οι συνδυασμένες δράσεις του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα, μαζί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καινοτομία, είναι τα εργαλεία ανάπτυξης για τη Μεσσηνία αλλά και την Πελοπόννησο ευρύτερα.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές» τη Δευτέρα το βράδυ στην Καλαμάτα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Elite City Resort».
Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή σε βήματα που ενώ φαίνονται ότι κινούνται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, μπορούν να έχουν ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη επισήμανση έγινε από την Αννα Ανυφαντή, γενική διευθύντρια στο Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), η οποία συνέστησε ειδικότερα -όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού- να γίνονται με φειδώ κινήσεις,
αναφερόμενη χαρακτηριστικά στο θέμα των low cost αεροπορικών συνδέσεων: «Συνήθως όπου υιοθετήθηκαν, σύντομα χάθηκαν οι γραμμές» δήλωσε.
Ανακοίνωσε, στο μεταξύ, ότι αυτή την εποχή γίνεται πολλή δουλειά -σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία- για την προβολή των περιφερειών της χώρας μας, τόσο για την ανάπτυξη του εσωτερικού μαθητικού τουρισμού όσο και για την προσέλκυση στην Ελλάδα μαθητικού τουρισμού από άλλες χώρες.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Πάντως, σε παρέμβασή του ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δημήτρης Μανιάτης -αναφερόμενος κυρίως στην επισήμανση για τις low cost εταιρείες- δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται με στόχο να αποτελέσουν κίνητρο, υπό την προϋπόθεση ότι οι υφιστάμενες υποδομές μιας περιοχής έχουν αξιοποιηθεί όπως πρέπει και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους - κάτι που δεν συμβαίνει, όπως είπε, ούτε με το αεροδρόμιο ούτε με το λιμάνι της Καλαμάτας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Νίκος Κατσικερός επισήμανε ότι το «παλιό» ελληνικό τουριστικό μοντέλο έχει πλέον «ξεφτίσει» -αλλά το αντιληφθήκαμε μετά από μια... 20ετία- και τόνισε ότι υπάρχει πλέον δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα υγιές τουριστικό προϊόν, με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα.
Για αυτοτελές υπουργείο Τουρισμού έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος, προτείνοντας παράλληλα τη δημιουργία -στο νομό μας- φορέα, από κοινού με την Περιφερειακή Ενότητα, το Επιμελητήριο, αλλά και ιδιώτες.
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της "Εξπρές" Γιώργος Καλοφωλιάς είχε τονίσει -ανοίγοντας την εκδήλωση- ότι η Μεσσηνία έχει τα εχέγγυα να επιτύχει την ανάπτυξη, βασισμένη σε οργάνωση και σύστημα. Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Καλοφωλιάς, πατέρας του Γ. Καλοφωλιά, τόνισε ότι οι νέοι άνθρωποι θα δώσουν στη Μεσσηνία τη νέα εικόνα που της αξίζει, φέρνοντάς την -όπως και παλιότερα- στην πρωτοπορία.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Οσον αφορά τον τομέα των εξαγωγών, ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΕΟΕΕ), επισήμανε ότι παρά την κρίση η τάση στις ελληνικές εξαγωγές είναι αυξητική, τόσο φέτος όσο και πέρυσι. Αναφερόμενος στο ρόλο του Οργανισμού του οποίου προΐσταται, δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια για στοχευμένη προώθηση ελληνικών προϊόντων -σε συγκεκριμένες αγορές- καθώς και ότι έχει πλέον αλλάξει η φιλοσοφία ως προς τον τρόπο συμμετοχής της χώρας μας στις διάφορες εμπορικές εκθέσεις.
Καταλήγοντας ο Αλκ. Καλαμπόκης τόνισε ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ του ΕΟΕΕ και των κατά τόπους Επιμελητηρίων, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγών.
«Η διαχείριση της κρίσης χρειάζεται ανοιχτά μυαλά, δεν μπορεί να γίνει από τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στη διάρκεια της θητείας των οποίων δημιουργήθηκε» τόνισε στη συνέχεια ο Πέτρος Γρουμπός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, για να προσθέσει με έμφαση: «Ο,τι δεν αλλάζει πεθαίνει, ό,τι δεν προσαρμόζεται μαραίνεται».
Ο πανεπιστημιακός επισήμανε ότι η διαχείριση της κρίσης από τον επιχειρηματικό κόσμο προϋποθέτει αλλαγές σε νοοτροπίες, αλλά και συγκεκριμένες στοχεύσεις όσον αφορά τις πηγές των κεφαλαίων, τη διαχείριση του προσωπικού, καθώς βεβαίως και την ύπαρξη ενός business plan το οποίο θα είναι ανοιχτό σε συμμαχίες.
«Θέλει αρετήν και τόλμην το επιχειρείν» κατέληξε ο Π. Γρουμπός παραφράζοντας τον Ανδρέα Κάλβο -και πρόσθεσε ότι το απαιτούμενο κεφάλαιο δεν είναι υποχρεωτικό να αναζητηθεί στις «παραδοσιακές» πηγές.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Το μοίρασμα της Πελοποννήσου σε δύο διοικητικές περιφέρειες αποτελεί πρόβλημα στη δημιουργία ενός ισχυρού brand name, είπε ο Δημήτρης Καραγιάννης, περιφερειακός διευθυντής της εταιρείας ερευνών Data RC.
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Τσαγκανός -λέκτορας Χρηματοοικονομικών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών- επισήμανε ότι σήμερα η χώρα μας πληρώνει, μεταξύ άλλων, το αναποτελεσματικό μοντέλο της εντατικής γεωργικής παραγωγής αποκλειστικά παραδοσιακών προϊόντων, των υψηλών τιμών στα κτηνοτροφικά είδη και του πολυκερματισμού του αγροτικού κλήρου. Πρότεινε δε στροφή στην ποιότητα, στις καινοτόμες καλλιέργειες -όπως η τρούφα, ο κρόκος, τα σαλιγκάρια- καθώς και ουσιαστική στήριξη στις εξαγωγές.
Ο Μάριος Πραπόπουλος -μέλος στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας- παρατήρησε ότι στη χώρα μας «έφτασε να μη γίνονται ούτε τα αυτονόητα». Τόνισε δε ότι οι διάφοροι πόροι κατακερματίστηκαν για ομοειδή έργα σε ελάχιστη ακτίνα μεταξύ τους, λόγω της τοπικιστικής περιχαράκωσης και της οχύρωσης σε διάφορες ιδεολογίες. «Οι αλλαγές που έρχονται θα βοηθήσουν την υγιή επιχειρηματικότητα» εκτίμησε καταλήγοντας ο Μ. Πραπόπουλος.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, στο χαιρετισμό του, μίλησε για ενιαία Πελοπόννησο με δεκαετές πρόγραμμα προβολής της ως συνόλου, σε συνδυασμό με ανάπτυξη και διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα.
Στη χθεσινή εκδήλωση -την οποία χαιρέτισαν ακόμα η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος- τιμήθηκε, για την καινοτομία του ως νέος αγρότης επιχειρηματίας στην Αγία Κυριακή των Φιλιατρών, ο Δημήτρης Πάλλας.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.