ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ο καιρός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Απομένουν 10 ημέρες μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς , μιας χρονιάς που είχε αξιοσέβαστα καιρικά φαινόμενα , αλλά και περιόδους με παρατεταμένη και ασυνήθιστη ανομβρία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά το Νοέμβριο.  Ο τελευταίος μήνας του χρόνου έχει καλύψει μερικώς τα “σπασμένα” του άνυδρου Νοέμβρη , με αρκετά ύψη βροχόπτωσης, αλλά και με χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές.

Ο καιρός που θα επακολουθήσει τις επόμενες 6 ημέρες στη χώρα μας , θα εναρμονιστεί σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων. Αναμένονται σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου , της δυτικής , κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής κεντρικής και βόρειας χώρας σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο (εως 600-700 μέτρα). Παράλληλα δεν θα λείψουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες κυρίως στο δυτικό κομμάτι της χώρας, ενώ σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα έχουμε από το μεσημέρι – απόγευμα ανήμερα των Χριστουγέννων , έως και τις 27 του μήνα.

Αναλυτικά οι ημέρες πρόγνωσης:

Τετάρτη 21/12/2011:

Βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην νότια και δυτική χώρα από τις πρωινές ώρες. Τα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν κυρίως το Ιόνιο , την δυτική Πελοπόννησο , την δυτική Στερεά Ελλάδα , την Ηπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Σημαντικές χιονοπτώσεις θα ενισχύσουν το ήδη στρωμένο χιόνι , όπου θα σημειωθούν σε αρκετές βουνοκορφές των προαναφερθέντων περιοχών από τα 800-900 μέτρα και άνω. Σταδιακά από το μεσημέρι και πιό πολύ το απόγευμα , τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την Θεσσαλία , τη Μακεδονία , τη Στερεά Ελλάδα , τη Πελοπόννησο και τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και τη Κρήτη με έντονες βροχοπτώσεις και πιθανότατα με διαστήματα ισχυρής καταιγίδας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ύψη των 800 με 1000 μέτρων και άνω.

Πολύ ισχυρός νότιος άνεμος προβλέπεται στο Ιόνιο , αλλά και στο Αιγαίο , όπου η ένταση του θα φτάσει τοπικά και τα 7-8 μποφόρ. Αργά το βράδυ στο Ιόνιο θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα , όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς κελσίου , ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 14 βαθμούς κελσίου. Η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι αρκετά χαμηλή στη βόρειοδυτική Ελλάδα όπου ίσως αγγίξει και τους -2 βαθμούς, ενώ σε κεντρική και νότια Ελλάδα η ελάχιστη θα αγγίξει τους 6 με 8 βαθμούς κελσίου (με εξαίρεση την νότια Ελλάδα όπου η ελάχιστη θα είναι μεταξύ 9 – 11 βαθμών κελσίου).

Πέμπτη 22/12/2011:

Αστατος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα με βροχές ή χιονόνερο στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα σημειωθούν καταιγίδες, κατά τόπους έντονες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Ηπειρο , δυτική Στερεά Ελλάδα , δυτική και κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία σε υψόμετρα άνω των 300-400 μέτρων. Δεν αποκλείεται τα χιόνια να αγγίξουν και την πόλη της Θεσσαλονίκης τις πρωινές ώρες για μερική ώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν νότιοι με ένταση 6-7 μποφόρ αλλά προς το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους – βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα (με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά). Η μέγιστη στη βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 5 βαθμούς κελσίου ενώ η ελάχιστη θα φτάσει τους -2 έως -3c (κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς , ενώ η ελάχιστη θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς κελσίου (σε κεντρική και νότια χώρα αντίστοιχα).

Παρασκευή 23/12/2011:

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός πρώτα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα από τις πρωινές ώρες. Στην ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα θα επιμείνουν κάποιες βροχές με πιθανότητα καταιγίδας έως και τις μεσημεριανές ώρες. Αργά το απόγευμα και προς το βράδυ σε όλη την ηπειρωτική χώρα θα επικρατήσει καλός καιρός ενώ μόνο λίγες τοπικές βροχές θα επιμείνουν στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Οι άνεμοι θα κοπάσουν και έτσι η ένταση των βοριάδων δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Ηλιος με δόντια. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα , με τσουχτερό κρύο κυρίως στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα τις πρωινές και βραδυνές ώρες όπου η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους -3c. Στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς κελσίου.

Σάββατο 24/12/2011 (Παραμονή Χριστουγέννων):

Ηλιόλουστος αναμένεται ο καιρός παραμονή των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται μόνο στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα , όπου και εκεί μετά το μεσημέρι αναμένεται να καθαρίσει ο καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε Ιόνιο και Αιγαίο , βόρειοι – βορειοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή ως προς τις ελάχιστες τιμές , και αναμένεται τσουχτερό κρύο κυρίως στη βόρεια Ελλάδα , ενώ η μέγιστη θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2 βαθμούς κελσίου. Ετσι για την βόρεια Ελλάδα προβλέπονται θερμοκρασίες από -3 έως 6 βαθμούς κελσίου, στη κεντρική Ελλάδα από 3 έως 10 , και στην υπόλοιπη χώρα από 6 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Κυριακή 25/12/2011 (Ανήμερα Χριστουγέννων):

Ανήμερα Χριστουγέννων , και ο καιρός προβλέπεται αρκετά καλός σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται στη βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι ενώ δεν αποκλείονται κάποιες τοπικές βροχές ή χιονόνερο στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στα πεδινά , και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά βουνά των περιοχών αυτών. Σημαντική αλλαγή προβλέπεται από τις απογευματινές με βραδυνές ώρες κυρίως στην βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα με βροχές και χιονοπτώσεις από υψόμετρα 300-400 μέτρων στη βόρεια Ελλάδα , και 600-700 μέτρων στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα..

Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι – βορειοανατολικοί μέτριοι , με τάση ενίσχυσης από τις απογευματινές ώρες στο Αιγαίο έως και τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και κυρίως στη δυτική και κεντρική Ελλάδα. Αμετάβλητη στη βόρεια και ανατολική Ελλάδα.

Δευτέρα 26/12/2011:

Εκ νέου βροχές και κρύο προβλέπονται για την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αλλαγή του καιρού περιμένουμε από το ξημέρωμα της Δευτέρας , με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και του ανατολικού Αιγαίου (Κυκλάδες και Κρήτη) , και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά από τα 450-500 μέτρα και άνω (με πιθανότητα οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και στα 300 μέτρα σε Εύβοια – Αττική – Βοιωτία). Λιγότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν την δυτική και βόρεια Ελλάδα , όπου αναμένονται τοπικές νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά , ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ανατολική Θεσσαλία , κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη (πιθανότατα έως και τα 200 μέτρα υψόμετρο).  Ανεπηρέαστος θα παραμείνει ο καιρός στη δυτική Στερεά Ελλάδα , την Ηπειρο , την δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου όπου θα επικρατήσει ως επί το πλείστον ηλιόλουστος καιρός…με δόντια.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στο Αιγαίο και θα πνέουν 7 έως 8 μποφόρ βορειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι , και στο Ιόνιο βόρειοι – βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 7 βαθμούς κελσίου. Η ελάχιστη αναμένεται να αγγίξει και τους 2 βαθμούς κελσίου. Στην δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη.

Τάση καιρού έως και την Πρωτοχρονιά:

Θα συνεχιστεί το κρύο μοτίβο του καιρού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία , κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά , και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα μέχρι και την Τρίτη 27/12/2011.  Βελτίωση αναμένεται από τις 28 Δεκεμβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου με ήλιο και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας , ενώ μια νέα διαταραχή με αλλαγή του καιρού , βροχές και χιόνια φαίνονται για τις ημέρες 31 Δεκέμβρη , και την πρώτη ημέρα του 2012.

Καλές γιορτές σε όλους.

Πηγή: meteoclub.gr 

ΑΠΟ http://www.report24.gr

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.