ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Περιμετρικός Δακτύλιος Καλαμάτας

20 Φλεβάρη η απόφαση για απαλλοτριώσεις

Αναβλήθηκε, τελικά, για τις 20 Φεβρουαρίου 2012 η χθεσινή συνεδρίαση στο Εφετείο Καλαμάτας για τις απαλλοτριώσεις στην περιμετρική οδό της Καλαμάτας.
Ως γνωστόν, το ελληνικό Δημόσιο ζητά τη μείωση των τιμών των απαλλοτριώσεων και, κυρίως, σε αυτές που αφορούν στις ειδικές αποζημιώσεις.
Αυτό έγινε κατόπιν αίτησης του Δημοσίου, μια και υπάρχουν επιπλέον αιτήσεις από θιγόμενους ιδιοκτήτες, για τις οποίες δεν υπήρχε έκθεση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Έπρεπε, επομένως, το Δημόσιο να αντικρούσει και τα καινούργια αιτήματα που έχουν κατατεθεί.

Σήμερα, στο μεταξύ, εξετάζεται ακόμα μια σημαντική υπόθεση για τμήμα του δρόμου στον κόμβο της Σπερχογείας, που αφορά στην αποβολή ενός ιδιοκτήτη.
Από εκεί και πέρα, χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σε δηλώσεις του για την ουσία του θέματος, όπως είναι η υλοποίηση του έργου, είπε τα εξής: «Ο Δήμος Καλαμάτας για τον περιμετρικό δακτύλιο έχει κάνει μεγάλους αγώνες. Πολλοί είναι αυτοί που βοήθησαν για να έχουμε ένα δρόμο που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί, σύμφωνα με τα τελευταία νέα, το έργο έχει “κλειδώσει”.
Από εκεί και πέρα, ζητήθηκε από το υπουργείο η υπεράσπιση της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου στο Εφετείο και δεν είχαμε κανέναν λόγο να αρνηθούμε. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα και των αποζημιώσεων, αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, όμως, πρέπει να αγωνίζεται για να γίνει αυτό το έργο».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
  ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...