ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες


Αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά
 Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ενώ αναμένονται και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Στην Αττική, θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανότατα πρόσκαιρες καταιγίδες το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 18 βαθμούς Κελσίου.


Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει η πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 12 βαθμούς Κελσίου.


Τα φαινόμενα κατά τόπους στα δυτικά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι έντονα. Σταδιακά, θα επικρατήσουν έως και 8 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ θα σημειωθεί πτώση κυρίως στα βόρεια.


Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα υπάρξουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, ενώ θα σημειωθούν και παροδικές χιονοπτώσεις, κυρίως πάνω από τα 1.500 μέτρα.


Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί με ένταση 3 ως 5 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 4 ως 6 μποφόρ.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ως 13 βαθμούς Κελσίου.


Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο θα υπάρξουν νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς. Ο καιρός θα βελτιωθεί από το απόγευμα.


Οι άνεμοι θα πνέουν 4 ως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο 7 με τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 17 βαθμών Κελσίου. Στην Ήπειρο, η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο, θα σημειωθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νότια.


Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 18 βαθμών Κελσίου.


Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, οι παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές το μεσημέρι θα οδηγήσουν σε σποραδικές καταιγίδες και τα φαινόμενα σε Δυτική και Νότια Κρήτη θα είναι έντονα.


Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 9 και 19 βαθμών Κελσίου.


Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, θα σημειωθούν από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στα νότια τοπικά και σταδιακά στα βόρεια 5 με 7 μποφόρ.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 19 βαθμών Κελσίου.


 ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: