ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ιερέας στα Φιλιατρά συνέλαβε 3 κακοποιούς

Οχι χωρίς τον ξενοδόχο, αλλά χωρίς τον... παπά υπολόγιζαν δύο Ρουμάνοι κλέφτες 18 και 21 ετών στα Φιλιατρά. Ο ιερέας Διονύσιος Καλογερόπουλος της ενορίας του Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών κατάφερε να ακινητοποιήσει τον έναν από αυτούς, ενώ περιφέρονταν... περίεργα έξω από το σπίτι του το βράδυ της Δευτέρας. Ομως δεν στάθηκε μόνο σ' αυτό, καθώς μετά από λίγη ώρα μαζί με άλλον ένα συμπολίτη του ακινητοποίησαν κι έναν Αλβανό που κουβαλούσε πάνω του σιδερολοστό και κουκούλα κι από ό,τι φαίνεται έχει «πλούσιο» παρελθόν.
Οπως αποδείχθηκε, νωρίτερα οι δύο Ρουμάνοι είχαν κλέψει ένα μηχανάκι από την περιοχή των Φιλιατρών το οποίο και βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα, καθώς ο συλληφθείς αποκάλυψε το σημείο όπου το είχαν παρατήσει. Εν τω μεταξύ χθες το πρωί συνελήφθη από άνδρες του ΑΤ Φιλιατρών και ο δεύτερος Ρουμάνος.

Ο πατήρ Διονύσιος μας διηγήθηκε ότι από νωρίς το βράδυ της Δυτέρας το σπίτι του -που είναι στην έξοδο των Φιλιατρών προς Χριστιάνους- είχε μείνει χωρίς ρεύμα αν και δεν υπήρχε κάποια βλάβη στην περιοχή. Οταν επέστρεψε αργότερα σε αυτό, περίπου στις 10, από μέσα είδε στο πλάι του σπιτιού, όπου υπάρχει ένα αδιέξοδο δρομάκι, να κινούνται δύο άτομα ύποπτα προς τον φράχτη του. Καθώς ήταν σκοτάδι μέσα στο σπίτι, αυτοί δεν μπορούσαν να τον δουν ενώ ο ίδιος έβλεπε τις κινήσεις τους από το φως μιας κολόνας. Βγήκε έτσι από το σπίτι του -ειδοποιώντας παράλληλα την Αστυνομία- και πήγε στο αδιέξοδο δρομάκι. Οταν ρώτησε τα δύο άτομα τι κάνουν εκεί, του είπαν ότι κάνουν βόλτα. Ρωτώντας τους πώς κάνουν βόλτα σε ένα αδιέξοδο στενό δρομάκι, εκείνοι έτρεξαν να φύγουν. Ο ένας τα κατάφερε, ο δεύτερος όμως έπεσε στα χέρια του παπά, που όντας νέος κατάφερε να τον ακινητοποιήσει.
Εν τω μεταξύ, όπως μας είπε ο ίδιος ο π. Διονύσιος, ήρθε εκεί ένας ακόμη κάτοικος που του είχαν κλέψει το μηχανάκι -και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια οι δράστες ήταν οι συγκεκριμένοι- καθώς και η Αστυνομία που συνέλαβε το Ρουμάνο.
Πριν καλά καλά τελειώσει αυτό το περιστατικό, ένας ακόμη συμπολίτης που έφτασε στο σημείο, τους είπε ότι λίγο πιο πάνω κυκλοφορεί ένα περίεργο άτομο. Χωρίς να χάσουν χρόνο, ο ιερέας μαζί με έναν ακόμη μπήκαν στο αυτοκίνητο και φτάνοντας εκεί συνάντησαν τον συγκεκριμένο άντρα. Οταν το ρώτησαν τι κάνει τέτοια ώρα εκεί, τους απάντησε ότι τον πονάει το δόντι του και έκανε βόλτα - λέγοντάς τους μάλιστα ότι «δημοκρατία έχουμε, όπου θέλω κυκλοφορώ». Χωρίς να χάσουν χρόνο, του άρπαξαν τα δύο χέρια και τον ακινητοποίησαν. Τότε του έπεσε μέσα από το μπουφάν ένας σιδερένιος λοστός, από αυτούς που χρησιμοποιούν οι οικοδόμοι για να ξεκαρφώνουν, ενώ μαζί του είχε τελικά και μια κουκούλα. Και αυτός στη συνέχεια προσήχθη στο ΑΤ Φιλιατρών όπου, όπως όλα δείχνουν, δήλωσε ψευδή στοιχεία ταυτότητας. Είναι αλβανικής καταγωγής και σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε ότι έχει ξανασυλληφθεί στο παρελθόν για υπόθεση κλοπής στην περιοχή.
Οσον αφορά τους δύο Ρουμάνους, ομολόγησαν ότι αυτοί είχαν κλέψει το μηχανάκι και μάλιστα ο ένας από αυτούς υπέδειξε και το σημείο που το είχαν κρύψει, όπου βρέθηκε από τους αστυνομικούς.
Από την πλευρά του ο π. Διονύσιος συνεχάρη την Αστυνομία καθώς όπως μας είπε κινήθηκε πολύ γρήγορα και σε χρόνο μηδέν έφτασε στο σπίτι του μόλις την κάλεσε. Πάντως ζητεί από τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας να ενισχύσει τη δύναμη στο Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών όπου έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά περιστατικά. Καταλήγοντας μας είπε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν φόβο, ενώ πρέπει να καλούν αμέσως την Αστυνομία όταν συμβαίνει κάτι.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...